Datum: 06-06-2023 - 08:48
02
mrt
'21
Vrijspraak voor de van moord verdachte Noordwijkerhouter.
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Vrijspraak voor de van moord verdachte Noordwijkerhouter.

De twee mannen, waaronder een 60-jarige Noordwijkerhouter, die werden verdacht van de moord op Patrick van Dillenburg in 2002, zijn door de rechtbank vrijgesproken. De bekentenis die een van hen aflegde tegen twee undercoveragenten, mag niet worden gebruikt als bewijs. De rechtbank kan de rechtmatigheid van zijn verklaringen onvoldoende beoordelen. Er is ook daarnaast onvoldoende wettig bewijs...

dat de twee mannen Van Dillenburg om het leven hebben gebracht. Klik hier voor de volledige uitspraak.

Eerder nieuwsitem op BON 25-02-2021.
Van moord verdachte Noordwijkerhouter in uitzending EenVandaag 'opsporingsmethode Mr. Big'. (uitzending gemist)

Het is een ultieme poging om ernstige misdrijven alsnog op te lossen: de inzet van de opsporingsmethode 'Mr. Big'. Daarbij doen undercoveragenten alsof ze criminelen zijn. Het OM vertelde woensdagavond 24 februari exclusief bij het televisieprogramma EenVandaag op NPO1 over de even geheime als omstreden methode. De undercoveroperaties worden uitgevoerd door een speciaal politieteam 'Werken onder Dekmantel' (WOD). "Het uiteindelijke doel van zo'n operatie is waarheidsvinding", vertelt persofficier van justitie Mara van den Berg. "We willen weten wat er is gebeurd. Je kunt er belastend bewijs mee vinden, maar ook ontlastend bewijs."

Flinke strafeisen in cold case zonder lijk
Volgende week (2 maart) doet de rechtbank uitspraak in de zaak rond de verdwijning van de Amsterdamse drugshandelaar Patrick van Dillenburg (38), waar de Mr. Big-methode werd gebruikt. Justitie heeft 17 jaar cel geëist tegen Ad K. (50) uit Nederhemert en Fred T. (60) uit Noordwijkerhout voor de moord op van Van Dillenburg. Die verdween spoorloos in januari 2002, maar zijn lichaam werd nooit gevonden.

Toch gaat het OM uit van een misdrijf: "Wij gaan er vanuit dat er kort voor de verdwijning van het slachtoffer een ripdeal heeft plaatsgevonden", zegt persofficier Van den Berg. "Drugs van hem zijn gestolen en hij is om het leven gebracht. Het gaat erom dat wij buiten gerede twijfel kunnen vaststellen dat iemand is overleden. Wij vinden dat daar sprake van is in deze zaak."

Laatste redmiddel
Al in 2002 had de recherche K. en T. in beeld als verdachte, maar hard bewijs ontbrak en het onderzoek liep vast. Om de cold case toch nog op te lossen, gaf het OM in Amsterdam in 2015 opdracht aan de recherche om de speciale undercovermethode in te zetten. Bij de inzet van 'Mr. Big' doen undercoveragenten net alsof ze grote criminelen zijn. Hun opdracht is om in contact te komen met een verdachte van een zwaar misdrijf en hem uiteindelijk tot een bekentenis te verleiden.

De methode wordt bij hoge uitzondering ingezet. In hoeveel zaken precies is strikt geheim. Meestal gaat het om ernstige levensdelicten, waarin hard bewijs ontbreekt. Politie en justitie zien het als een laatste redmiddel. Over de inzet van undercovers wordt in dit soort zaken volgens het OM van te voren 'heel goed nagedacht'. "Er vindt een uitvoerig voortraject plaats, waarin de officier van justitie de werkwijze uitgebreid bespreekt met het rechercheteam", vertelt Van den Berg.
.
U kunt het item verder lezen op de website van EenVandaag > Zie vanaf Broodje aap. De uitzending van het item bij EenVandaag kunt hieronder terugkijken

Bron: NPO1 EenVandaag.