22
feb
'21
Voortgang in ere herstellen Engelse Tuin op Landgoed in den Houte in Noordwijkerhout. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Voortgang (2) in ere herstellen Engelse Tuin op Landgoed in den Houte. (foto's > waterval weer zichtbaar)

De Engelse Tuin van Landgoed in den Houte, ooit een begrip in Noordwijkerhout, wordt weer in ere hersteld. De historische tuin gaat straks een fantastische plek worden waar de oude en nieuwe bewoners op adem komen, een wandeling met hun hond maken of hun kinderen laten spelen. De nu verwilderde tuin met heel veel begroeiing verandert in een échte Engelse landschapstuin...

met verslingerende paden en struiken. Plantensoorten die in de vorige eeuw in de tuin stonden, worden herplant en oude elementen zoals de waterval, de drie bruggen en het Mariabeeld van de beeldhouwer Wim Harzing worden er in teruggebracht. 

De oude bunker krijgt een functie als pompstation. Na het herstel van de Engelse tuin kunnen trouwparen net als vroeger gebruikmaken van deze unieke locatie. (zie oude foto NoVaTo) Het herstellen van de Engelse tuin is ook een project onder het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek. (zie eerder nieuwsitem op BON).

Kinderboerderij Dierenhoeve en Welzijnsplein
De Dierenhoeve krijgt een nieuwe plek achter het Pesthuis, naast of gedeeltelijk in de Engelse tuin. Eind van dit jaar moet De Dierenhoeve verhuisd zijn. Op de huidige plek van de kinderboerderij komen woningen. Het plan is dat de Dierenhoeve onderdeel uit gaat maken van Het Welzijnsplein.

Voortgang 22-2-2021.
Na het eerste opruimen van het overwoekerende groen (zie item 1) is de oude waterval weer tevoorschijn gekomen en zal deze op termijn opgeknapt en al te bewonderen zijn de nieuwe Engelse Tuin. Zie foto's met de huidige situatie en hoe het eens was en hopelijk weer in de toekomst te aanschouwen is.

Klik hier voor item 1 over de Voortgang 23-1-2021.

Foto's BON en PR en Landgoed in den Houte.