Datum: 30-03-2023 - 06:24
Geniet met Pasen van een Paasontbijt, Paasbrunch of Paasdiner bij:
Como & Co, Eeterij de Beleving of Landgoed Tespelduyn. Klik hier!

 

31
jan
'21
'Een terugBlik Op' het carnavalstrio De Louwe Japies in Noordwijkerhout.
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

'Een terugBlik Op' het carnavalstrio De Louwe Japies.

Regelmatig geven we hier op BON 'Een terugBlik Op' op het nieuws, alleen dit keer heeft de aanleiding een verdrietige achtergrond. Op zaterdag 30 januari plaatsten we het familie/rouwbericht met het overlijden van Jaap Schrama. Een bekende Noordwijkerhouter die in zijn leven heel wat dorpsgenoten, zie Facebook-reacties, als leraar gitaar en orgel heeft leren spelen...

Maar ook het vele vrijwilligerswerk in zijn leven is onze dorpsgemeenschap van Noordwijkerhout en De Zilk niet onopgemerkt gebleven en ook daar is men hem dankbaar voor. Muziek stond absoluut centraal in het leven van Jaap, zo is hij met zijn muzikale inbreng o.a. betrokken geweest bij de in de jaren zestig bekende en populaire band Berry en The Sky Devils.

Voor veel Kokkerhouters is Jaap ook een BN'er door de optredens die hij deed met zijn muzikale vrienden Lou van Roode en Jaap van Gijlswijk bij het carnavalstrio 'De Louwe Japies'. Heel wat jaren traden zij gezamenlijk op bij het carnavals Liedfestival in de Schelft, de seniorenmiddag en boerenbruiloften van de Kaninefaaten en de Keiebijters (zie foto).

Helaas zijn de twee andere zangers van 'De Louwe Japies' Lou van Roode in december 2020 en Jaap van Gijlswijk in april 2020 ons al ontvallen. Ook zij hebben een flinke inbreng gehad in het Noordwijkerhoutse verenigingsleven, Lou bij o.a. de Schietvereniging De Duinschutters en Jaap bij o.a. de Toneelvereniging ODI, carnavalsvereniging De Keiebijters en Visvereniging De Arnoud.

Reden voor redactie van Blik Op Noordwijkerhout om deze heren in het voetlicht te zetten op BON. We geven u 'Een TerugBlik Op' een interview van 2013 bij de carnavaleske viering van 22 jaar Liedfestival bij de Kaninefaaten in de Schelft....

Interview hier op BON van 2013 met De Louwe Japies:
De Louwe Japies zijn een bekend gezicht op het liedfestival. In totaal zijn er 16 deelnames te tellen. De eerste in 1994 met het liedje “Kermis en Carnaval“. Het jaar erop wonnen ze met het liedje “Ik wil met jou 4 dagen naar het carnaval”. In 1996 werd er wederom gewonnen met het liedje “ Oh lieve Sjaantje”. In 2000 wonnen ze de prijs voor meest carnavaleske deelnemers met “Mien, geef mij maar een gebakkie”.

De Louwe Japies bestonden oorspronkelijk uit: Jaap Schrama, Lou de Roode, en Jaap van Gijlswijk, maar hoe begon het destijds? Jaap S zat in het eerste jaar in de jury van het liedfestival toen een vriend van hem, Lou, hem vroeg “Moeten wij niet eens een keertje mee doen?” Het leek Lou namelijk erg leuk om dat eens mee te maken. Jaap S had in die tijd als muziekleraar al een liedje geschreven waar hij nog niets mee deed, dus dat moest hem dan maar gaan worden.

Op een feest raakte ze aan de praat met Jaap v G die dit wel een heel leuk plan vond en zo besloten ze er met z’n 3en voor te gaan. Bij het inleveren van de eerste tekst werd er aan de heren gevraagd hoe hun groep heette. Daar was nog helemaal niet over nagedacht, maar met 2 Jaaps en 1 Lou was de naam snel en toepasselijk bedacht.

In de zomermaanden begint Jaap S met een eerste opzetje om dan samen met z’n maten te beslissen of het leuk genoeg is om mee te doen. De inspiratie voor deze liederen kan uit een rare hoek komen; zo komt het idee voor “oh lieve Sjaantje” bijvoorbeeld door een halve kip bij Snackbar Willemse.

Voor het nummer “Mien, geef mij maar een gebakkie “ waren er gebakjes nodig om aan het publiek uit te delen en toen Jaap v G bij bakker van Eeden vertelde dat hij verkleed als “Mien“ op ging treden, vond de warme bakker dit zo grappig dat hij het gebak cadeau gaf. Jaap v G weet als geen ander het publiek op de banken te krijgen door zijn grappen en grollen en enthousiasme; hoe die het doet doet ie het, maar het werd altijd een feest waar de Louwe Japies waren geweest.

Eenmaal per week was het oefenen geblazen en met de directe familie als jury was het altijd lachen. De voorpret naar het daadwerkelijke optreden was groot en misschien nog wel belangrijker dan meedoen of eventueel winnen. Maar ook buiten het liedfestival was er leven in de brouwerij, want door de jaren heen werden de Louwe Japies een graag geziene groep op vele feesten en partijen.

Met een repertoire waar ook bekende Nederlandse meezingers in zitten trokken ze door het hele land; van bruiloft tot jachthaven of carnavalsfeest bij alle verenigingen van Noordwijkerhout.

De allerleukste herinneringen hebben ze toch wel aan de optredens toen ze met de Keiebijters meegingen naar een verpleeghuis in de Jordaan, waar met de Amsterdamse medley als afsluiter de zaal uit z’n dak ging! Of na een optreden op de boerenbruiloft bij de Kaninefaaten vlak voor het boerenkool eten als echte VIP met een grote auto opgehaald te worden om vervolgens naar de Duinknijnen in De Zilk te worden gereden.

En daar sta je dan in een koud kamertje te wachten tot je op mag, rammelend van de honger, terwijl het koud buffet daar met lekkere haringen staat te glimmen. Tja dat is de kat op het spek binden; er verdween één visje. Toen de dame van de catering  binnenkwam en de 3 heren met hun engelen gezichtjes zag staan zei ze “Als jullie willen mag je wel wat pakken hoor!”. Dat was dus niet tegen dovemans oren gezegd!!

Of het optreden op het Jubileumfeest van de St. Jeanne D’ Arc waar ze als slotact op moesten. Daar zagen ze als een dijk tegenop, omdat zij zelf dachten dat ze hier niet zo goed bij pasten, maar het werd een grandioos optreden waar ze nog altijd goede herinneringen aan houden. En zo zie je maar; meedoen aan het carnavalsliedfestival (zonder dat je er ook maar iets aan verdiend) kan toch veel opleveren……

Foto PR.