19
jan
'21
Opknappen plantsoenen eind januari van start in De Zilk en eind 2021 in Noordwijkerhout.
Geschreven door BON / Gemeente Noordwijk

Opknappen plantsoenen eind januari van start in De Zilk en eind 2021 in Noordwijkerhout.

Wethouder Sjaak van den Berg gaf in het persgesprek van dinsdagmiddag 19 januari aan, dat men deze maand van start gaat met het opknappen (door achterstallig onderhoud) van plantsoenen in Noordwijkerhout en De Zilk. In De Zilk komt er in verschillende plantsoenen nieuw groen. Of ze worden hersteld. De gemeente heeft afgelopen jaar onderzocht waar wat nodig was....

De werkzaamheden zijn begin 2021 aanbesteed. Eind januari 2021 start hoveniersbedrijf Jonker met de werkzaamheden. We starten in De Zilk. Eind 2021 worden ook enkele plantsoenen in Noordwijkerhout aangepakt.

Veel groen aan vervanging toe
Een deel van de huidige plantsoenen in De Zilk groeit slecht of is aan het einde van zijn levensduur. Daarnaast groeit een deel van de beplanting niet goed. De zoute zeewind en de samenstelling van onze grond hebben daar zeker invloed op. Dat moet en kan beter. Zodat we straks ook in alle dorpen in onze gemeente van mooi openbaar groen kunnen genieten.

Weghalen, grond verbeteren en planten
Op de kaart is te zien wat er wordt gedaan. De bomen blijven in alle vakken staan. Het gaat alleen om de beplanting.

* In sommige plantsoenen moeten alle planten weg. Deze vakken zijn rood op kaart en worden aangeduid met de term ‘rooien’.  
* In andere plantsoenen halen we enkele planten weg. Deze vakken zijn geel en worden aangeduid met de term ‘inboeten’.

Dan analyseren we de grond. Er komt beplanting op maat. Ook zorgen we voor grond die genoeg energie heeft om goed voor het groen te zorgen. Als dit allemaal is gedaan worden de vakken opnieuw ingeplant.

Tot slot de laatste laag aanbrengen
Om te zorgen dat de plantsoenen van goede kwaliteit blijven worden de plantsoenen voorzien van een zogenaamde ‘mulchlaag’. Deze laag houdt vocht vast en verteerd langzaam zodat er voeding bij de planten komt en leven in de bodem blijft. Deze voeding en het bodemleven is van belang om de beplanting goed te laten groeien in de komende jaren.

Meer weten?
Voor meer informatie of vragen kunt u via het Klantcontactcentrum contact opnemen met de heer K. (Kevin) van der Schatte Olivier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een e-mail sturen.

Foto kaart De Zilk.