Datum: 06-10-2022 - 14:57
10
jan
'21
Twaalf maanden voorwaardelijke celstraf voor kliminstructeur na dodelijke val 14-jarige leerling Teylingen College in Noordwijkerhout.
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Twaalf maanden voorwaardelijke celstraf voor kliminstructeur na dodelijke val 14-jarige leerling Teylingen College.

Ruim vijf jaar geleden viel de 14-jarige leerling, van het Teylingen College Leeuwenhorst, uit Noordwijk 18 meter naar beneden tijdens een klimafdaling in de Ardennen. Afgelopen donderdag kreeg zijn Nederlandse kliminstructeur zijn straf van twaalf maanden voorwaardelijke celstraf en een geldboete van 600 euro te horen voor de rechtbank in het Belgische Tongeren....

"Ik ben er nog altijd kapot van", zei de kliminstructeur. De 14-jarige Sieb viel in september 2015 tijdens een klimstage naar beneden. Het ongeluk gebeurde tijdens een schooluitje in een oude steengroeve in Hamoir, in de Belgische Ardennen.

Doordat de instructeur het klimtouw uit zijn handen liet glippen, kletterde de tiener bijna 18 meter naar beneden. Sieb stierf een uur na zijn dramatische val. Zes medestudenten, die al waren afgedaald, zagen het gebeuren.

De instructeur was ervaren en vertelde tijdens de rechtszaken meerdere keren dat hij tot op de dag van vandaag niet begrijpt waarom het touw uit zijn handen gleed, zo schrijft Het Laatste Nieuws, dat de zaak volgde.

Tijdens de verklaring vertelde de instructeur nooit meer als instructeur aan de slag te willen. De kliminstructeur getuigde verder dat hij met het dodelijk ongeluk opstaat en gaat slapen. Tegen de man was twee jaar cel geëist.

Een deskundige had geoordeeld dat de instructeur onder tijdsdruk het touw niet goed had bevestigd en twee touwen had moeten gebruiken. Maar vanwege tijdsdruk mocht Sieb met één touw abseilen.

Op 7 januari 2021 oordeelde de rechter dat de kliminstructeur twaalf maanden voorwaardelijke celstraf krijgt en een geldboete van 600 euro, schrijft het Nieuwsblad.

Ook de vader van Sieb getuigde in de rechtbank. Sieb had nog een broer en zusje. "Onze wereld stortte in door iets wat nooit had mogen gebeuren. Sieb zal voor altijd 14 jaar blijven", sprak de vader.

Het bedrijf dat de excursie organiseerde hing ook een straf boven het hoofd, maar de directie werd vrijgesproken. De instructeur moet het gezin ook een schadevergoeding van 65.000 euro betalen.

Bron tekst RTLnieuws.