Datum: 26-09-2022 - 23:44
8 aanbiedingen met (weekend)voordeel 
op de BON-actiepagina, klik hier.

 

07
jan
'21
Firemen Dakarteam van Richard de Groot is met de nieuwe truck klaar voor de start van de Dakar 2021.
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Firemen Dakarteam van Richard de Groot gecrasht en uit Dakar 2021. (update filmpje 3e en laatste etappe + foto's)

Voor het tweede jaar op rij wordt de Dakar Rally in Saoedi-Arabië gehouden. De auto's, trucks, motors, buggy's en quads krijgen in de editie 2021 maar liefst 7.600 kilometer voor de kiezen, met een start op zondag 3 januari en de finish op 15 januari in de stad Djedda. Het 'Firemen Dakarteam' van Noordwijkerhouter Richard de Groot neemt in 2021 wederom deel aan ‘Le Dakar’....

Klik hier voor de laatste nieuwsupdate.

Ze zijn maar een klein Nederlands team maar het 'Firemen Dakarteam' is over de hele wereld bekend. En zeker dit jaar krijgen ze veel aandacht met hun nieuwe truck: een Iveco Powerstar in de bekende kleuren van de Nederlandse brandweer.

Richard de Groot gaat de Dakar in met deze truck die in handen is geweest van Gerard de Rooy zelf en is geprepareerd en gebouwd door Team De Rooy. Ook in de cabine is er naast hoofmonteur Jan Hulsebosch, een nieuw gezicht: navigator Mark Laan, nieuw in de Dakar maar een ervaren rally-navigator en natuurlijk een brandweerman.

Richard de Groot: “Als je zo'n truck koopt, die zijn kwaliteit in de Dakar door de jaren heen heeft bewezen, laat dat zien dat de ambities hoog zijn. We hebben deze prachtige truck gekocht met een project van 3 tot 5 jaar in gedachten. De Iveco Powerstar is in staat om top 5 resultaten te behalen, maar dat betekent niet dat wij als team dat nog niet zijn.

Ondanks de vrachtwagen zijn wij geen Team De Rooy, maar een groep vrijwillige brandweerlieden. Afwerking is en blijft ons hoofddoel, maar ik kan niet ontkennen dat ons doel hoger is dan in voorgaande jaren. Vorig jaar zijn we veel gestopt om andere teams te helpen, maar dit jaar ligt de focus bij deze truck meer op de concurrentie en het behalen van een goed resultaat.

Ons motto is 'zo snel gaan als de brandweer' en met de Iveco zullen we nog sneller zijn. Top 10 zou mogelijk moeten zijn, maar niet ten koste van alles. "

Voor ‘Dakarlegende’ Richard de Groot wordt het zijn dertiende deelname aan de woestijnrally. In het verleden reed hij de rally 8 keer op de motor, in 2016 stapte hij over naar de trucks. De Groot krijgt dan ook vaak de vraag: ‘Wat is mooier, de motor of de truck?’ In zijn ogen is echter allebei even mooi.

‘’De Dakar is een fantastische tijd. Hoe je ook gaat, het is altijd prachtig.’’ Het meeste geniet De Groot van de landschappen waar de rally doorheen komt. ‘’Het is uniek dat je zo door de woestijn rijdt, voor veel mensen is het een droom en voor ons komt die uit.’

Naast de Powerstar heeft het Firemen Dakar Team ook een 8x8 servicetruck overgenomen van De Rooy. Inmiddels zijn beide trucks in het ‘brandweerrood’ gespoten en staan ze samen met de hospitalitytruck die van alle gemakken is voorzien met slaapplaatsen, keuken, douch, toilet, wasmachine enz. klaar voor de start op 3 januari.

Het Firemen Dakar Team bestaat ook aankomend jaar volledig uit brandweermannen. Er is echter een niet-brandweerman bij, de social-mediaman van het team Remco Heilbron. Richard de Groot verteld dat hij het belangrijk vindt dat mensen kunnen genieten van de avonturen in de woestijn.

‘’Met onze social-mediaman gaat er iemand mee die de actie zelf live meemaakt, als je erbij bent is het makkelijker om te uiten wat er gebeurt. We vinden ons contact met de fans erg belangrijk en we willen daarom mooie content maken zodat de mensen thuis echt mee kunnen genieten.’’

Het Firemen Dakarteam heeft op Facebook inmiddels meer dan 76.000 volgers. “Op Team De Rooy na zijn we het grootste Nederlandse Dakar Truck platform; na slechts vier deelnames en een vijfde om de hoek.” Cijfers als deze zijn superbelangrijk voor de sponsors en partners.

Samen met de twee Iveco’s wil het team de volgende stap zetten. ‘’Vorig jaar 2020 zijn we als dertiende geëindigd. Dit keer hopen we de top-tien te kunnen aanvallen. De Iveco is twee jaar geleden al eens derde geworden, dus aan de truck ligt het zeker niet.’’

Toch heeft De Groot al toekomstdromen ‘’Als we echt structureel top-tien willen rijden, dan moeten we eigenlijk ook een snelle assistentietruck hebben. Dat is iets voor later, maar wel een stiekeme droom.’’

https://www.firemendakarteam.nl/

https://www.facebook.com/Firemendakarteam/

Etappeschema Dakar 2021.
Zondag 3 januari, eerste etappe van Djedda naar Bisha over 622 kilometer
Maandag 4 januari, tweede etappe van Bisha naar Wadi Ad-Dawasir over 685 kilometer
Dinsdag 5 januari, derde etappe met start en finish in Wadi Ad-Dawasir (630 kilometer)
Woensdag 6 januari, vierde etappe van Wadi Ad-Dawasir naar Riyad over 813 kilometer
Donderdag 7 januari, vijfde etappe van Riyad naar Buraidah over 625 kilometer
Vrijdag 8 januari, zesde etappe van Buraidah naar Hail over 655 kilometer

Zaterdag 9 januari, rustdag

Zondag 10 januari, zevende etappe van Hail naar Al Jawf over 737 kilometer
Maandag 11 januari, achtste etappe van Al Jawf naar Neom over 709 kilometer
Dinsdag 12 januari, negende etappe met start en finish in Neom (579 kilometer)
Woensdag 13 januari, tiende etappe van Neom naar Al-Ula over 583 kilometer
Donderdag 14 januari, elfde etappe van Al-Ula naar Yanbu over 557 kilometer
Vrijdag 15 januari, twaalfde etappe van Yanbu naar Djedda over 452 kilometer

Tekst bron: NU.nl, Dakar Fans, Dakar 2021, Firemen Dakarteam. Foto's Firemen Dakarteam.

Update 2-1-2020 De proloog Firemen Dakarteam.
Ondertussen zijn we gefinisht voor de proloog. Onze startpositie is 18de. Als je uitgaat van de 25ste startpositie van de proloog zijn we dus 7 plekjes opgeschoven. Da's al vast een goede begin. Maar de "rit" is nog lang. Het team is nu onderweg naar het bivak. Het soepje staat al klaar en vanavond passeren we ook nog het ceremoniële podium. Er komen dus absoluut nog foto's op de sociale media.

 Update 5-1-2020 > 15.30 uur > Firemen Dakarteam gecrasht en uit de Dakar 2021.
We moeten jullie helaas laten weten dat we gecrasht zijn en dat voor ons de Dakar 2021 officieel ten einde is. Richard, Jan en Mark zijn ter controle met een helikopter van de crash site vervoert naar het medical center hier op het bivak. Daar zullen zij verder onderzocht worden op eventuele verwondingen.

Op dit moment zijn enkele teamleden bij hen en hebben laten weten dat ze op eigen kracht vanuit de helikopter naar het medical center zijn gelopen. We zijn natuurlijk enorm teleurgesteld dat het voor ons hier ophoudt, toch zijn we ook opgelucht dat Richard, Jan en Mark hier in het medical center in goede handen zijn.

Zodra we meer informatie hebben, brengen we jullie uiteraard op de hoogte! 

Firemen Dakarteam.

Update 5-1-2020 > 17.50 uur > RTL-nieuws-sport
Voor het Firemen Dakarteam van Richard de Groot is de Dakar Rally tot een vroegtijdig einde gekomen. Het team moest dinsdag de handdoek in de ring gooien na een crash in de derde etappe. Het Firemen Dakarteam was goed begonnen aan de derde etappe, maar op weg naar het tweede checkpoint werd De Groot verrast door een plotselinge afdaling in de duinen. De IVECO sloeg vervolgens over de kop, waarna deze met een harde klap weer op de wielen terecht kwam.

Medische assistentie
Navigator Mark Laan bleef bij de crash ongedeerd, maar De Groot en navigator Jan Hulsebosch hadden dermate veel last na de harde landing dat het team assistentie besloot in te schakelen. De Groot en Hulsebosch werden vervolgens met de helikopter naar het medical centre gevlogen in het bivak, waarmee de Dakar Rally definitief tot een einde kwam voor het team.

In het bivak bleek dat De Groot en Hulsebosch geen ernstige verwondingen hadden overgehouden aan het ongeval, maar De Groot is voor verdere controle wel overgebracht naar het ziekenhuis.

Zware etappe voor de Nederlanders
De Groot was niet de enige Nederlander die dinsdag over de kop vloog. Ook Maurik van den Heuvel en Bernhard ten Brinke sloegen meerdere malen over de kop. De crews bleven daarbij ongedeerd, maar de truck van Team Dakarspeed en de Toyota van Ten Brinke raakten wel zwaar beschadigd.

Update 5-1-2020 > 20.50 uur

* Klik voor een kort beeldverslag van de 3e etappe met daarin de beschadigde truck van Fireman Dakarteam.

* Klik hier voor de gehele uitzending gemist van RTL GP 3e etappe. (je dient in te loggen)

* Foto's in de fotogalerij screenshots uit het tv-programma RTL GP: Dakar 2021 3e etappe

* Filmpje hieronder: Firemen Dakarteam > De Mannen arriveren (bont en blauw) in het bivak !!

(zucht) … wat een klap. Of beter wat een klappen. Want na vier keer rollen stond de truck pas weer stil. Ook deze special begon weer ongelofelijk goed. Zo goed dat de geambieerde top 10 notering ook daadwerkelijk gerealiseerd had kunnen worden.

"Volgens het road book hoefden we alleen maar 7.2 km vlak rechtdoor zonder noemenswaardige bijzonderheden of obstakels. De afstap die we vervolgens tegenkwamen was echter niet vermeld en toen ging het fout. Goed fout"

Gelukkig zijn Richard en Jan ondertussen weer terug in het bivak. We zijn nu even een soepje aan het eten, de laatste schrik aan het verwerken en hun verhalen aanhoren. Maar, het team is gelukkig weer compleet.

Update 7-1-2020 > 15.50 uur
Bekijk hieronder de video van de onboard-camera in de truck van het Firemen Dakarteam van de 3e en helaas laatste etappe met daarin het ongeluk. Meer foto's op de Facebook pagina van het Firemen Dakarteam.