Datum: 01-10-2023 - 23:24
02
jan
'21
Firemen Dakarteam van Richard de Groot is met de nieuwe truck klaar voor de start van de Dakar 2021.
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Firemen Dakarteam van Richard de Groot is met de nieuwe truck klaar voor de start van de Dakar 2021. (update de proloog)

Voor het tweede jaar op rij wordt de Dakar Rally in Saoedi-Arabië gehouden. De auto's, trucks, motors, buggy's en quads krijgen in de editie 2021 maar liefst 7.600 kilometer voor de kiezen, met een start op zondag 3 januari en de finish op vrijdag 15 januari in de stad Djedda. Het 'Firemen Dakarteam' van Noordwijkerhouter Richard de Groot neemt in 2021 wederom deel aan ‘Le Dakar’....

Ze zijn maar een klein Nederlands team maar het 'Firemen Dakarteam' is over de hele wereld bekend. En zeker dit jaar krijgen ze veel aandacht met hun nieuwe truck: een Iveco Powerstar in de bekende kleuren van de Nederlandse brandweer.

Richard de Groot gaat de Dakar in met deze truck die in handen is geweest van Gerard de Rooy zelf en is geprepareerd en gebouwd door Team De Rooy. Ook in de cabine is er naast hoofmonteur Jan Hulsebosch, een nieuw gezicht: navigator Mark Laan, nieuw in de Dakar maar een ervaren rally-navigator en natuurlijk een brandweerman.

Richard de Groot: “Als je zo'n truck koopt, die zijn kwaliteit in de Dakar door de jaren heen heeft bewezen, laat dat zien dat de ambities hoog zijn. We hebben deze prachtige truck gekocht met een project van 3 tot 5 jaar in gedachten. De Iveco Powerstar is in staat om top 5 resultaten te behalen, maar dat betekent niet dat wij als team dat nog niet zijn.

Ondanks de vrachtwagen zijn wij geen Team De Rooy, maar een groep vrijwillige brandweerlieden. Afwerking is en blijft ons hoofddoel, maar ik kan niet ontkennen dat ons doel hoger is dan in voorgaande jaren. Vorig jaar zijn we veel gestopt om andere teams te helpen, maar dit jaar ligt de focus bij deze truck meer op de concurrentie en het behalen van een goed resultaat.

Ons motto is 'zo snel gaan als de brandweer' en met de Iveco zullen we nog sneller zijn. Top 10 zou mogelijk moeten zijn, maar niet ten koste van alles. "

Voor ‘Dakarlegende’ Richard de Groot wordt het zijn dertiende deelname aan de woestijnrally. In het verleden reed hij de rally 8 keer op de motor, in 2016 stapte hij over naar de trucks. De Groot krijgt dan ook vaak de vraag: ‘Wat is mooier, de motor of de truck?’ In zijn ogen is echter allebei even mooi.

‘’De Dakar is een fantastische tijd. Hoe je ook gaat, het is altijd prachtig.’’ Het meeste geniet De Groot van de landschappen waar de rally doorheen komt. ‘’Het is uniek dat je zo door de woestijn rijdt, voor veel mensen is het een droom en voor ons komt die uit.’

Naast de Powerstar heeft het Firemen Dakar Team ook een 8x8 servicetruck overgenomen van De Rooy. Inmiddels zijn beide trucks in het ‘brandweerrood’ gespoten en staan ze samen met de hospitalitytruck die van alle gemakken is voorzien met slaapplaatsen, keuken, douch, toilet, wasmachine enz. klaar voor de start op 3 januari.

Het Firemen Dakar Team bestaat ook aankomend jaar volledig uit brandweermannen. Er is echter een niet-brandweerman bij, de social-mediaman van het team Remco Heilbron. Richard de Groot verteld dat hij het belangrijk vindt dat mensen kunnen genieten van de avonturen in de woestijn.

‘’Met onze social-mediaman gaat er iemand mee die de actie zelf live meemaakt, als je erbij bent is het makkelijker om te uiten wat er gebeurt. We vinden ons contact met de fans erg belangrijk en we willen daarom mooie content maken zodat de mensen thuis echt mee kunnen genieten.’’

Het Firemen Dakarteam heeft op Facebook inmiddels meer dan 76.000 volgers. “Op Team De Rooy na zijn we het grootste Nederlandse Dakar Truck platform; na slechts vier deelnames en een vijfde om de hoek.” Cijfers als deze zijn superbelangrijk voor de sponsors en partners.

Samen met de twee Iveco’s wil het team de volgende stap zetten. ‘’Vorig jaar 2020 zijn we als dertiende geëindigd. Dit keer hopen we de top-tien te kunnen aanvallen. De Iveco is twee jaar geleden al eens derde geworden, dus aan de truck ligt het zeker niet.’’

Toch heeft De Groot al toekomstdromen ‘’Als we echt structureel top-tien willen rijden, dan moeten we eigenlijk ook een snelle assistentietruck hebben. Dat is iets voor later, maar wel een stiekeme droom.’’

https://www.firemendakarteam.nl/

https://www.facebook.com/Firemendakarteam/

Etappeschema Dakar 2021.
Zondag 3 januari, eerste etappe van Djedda naar Bisha over 622 kilometer
Maandag 4 januari, tweede etappe van Bisha naar Wadi Ad-Dawasir over 685 kilometer
Dinsdag 5 januari, derde etappe met start en finish in Wadi Ad-Dawasir (630 kilometer)
Woensdag 6 januari, vierde etappe van Wadi Ad-Dawasir naar Riyad over 813 kilometer
Donderdag 7 januari, vijfde etappe van Riyad naar Buraidah over 625 kilometer
Vrijdag 8 januari, zesde etappe van Buraidah naar Hail over 655 kilometer

Zaterdag 9 januari, rustdag

Zondag 10 januari, zevende etappe van Hail naar Al Jawf over 737 kilometer
Maandag 11 januari, achtste etappe van Al Jawf naar Neom over 709 kilometer
Dinsdag 12 januari, negende etappe met start en finish in Neom (579 kilometer)
Woensdag 13 januari, tiende etappe van Neom naar Al-Ula over 583 kilometer
Donderdag 14 januari, elfde etappe van Al-Ula naar Yanbu over 557 kilometer
Vrijdag 15 januari, twaalfde etappe van Yanbu naar Djedda over 452 kilometer

Update 2-1-2020 De proloog Firemen Dakarteam.
Ondertussen zijn we gefinisht voor de proloog. Onze startpositie is 18de. Als je uitgaat van de 25ste startpositie van de proloog zijn we dus 7 plekjes opgeschoven. Da's al vast een goede begin. Maar de "rit" is nog lang. Het team is nu onderweg naar het bivak. Het soepje staat al klaar en vanavond passeren we ook nog het ceremoniële podium. Er komen dus absoluut nog foto's op de sociale media.

Tekst bron: NU.nl, Dakar Fans, Dakar 2021, Firemen Dakarteam. Foto's Firemen Dakarteam.