Datum: 08-02-2023 - 18:02
22
dec
'20
Alle vier kernen gemeente Noordwijk een eigen Anne Frankboom.
Geschreven door Gemeente Noordwijk
Foto's Redactie BON

Alle vier kernen gemeente Noordwijk een eigen Anne Frankboom.

In elk dorp in onze gemeente staat sinds kort een Anne Frankboom. Een mooie actie in het herdenkingsjaar ‘75 jaar vrijheid’. Het zijn levende monumenten die het aangrijpende verhaal vertellen van de Tweede Wereldoorlog. De kastanjes zijn levende monumenten. Ze vertellen het aangrijpende verhaal van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Ze staan symbool voor...

vrijheid, onderling respect en in vrede met elkaar leven, ongeacht afkomst en overtuiging. Waarden die vandaag de dag onze zorg en aandacht nodig hebben.

Meedenken over de locatie
In mei 2020 heeft de gemeente inwoners gevraagd mee te denken over een geschikte locatie voor de bomen. Daar heeft de gemeente veel mooie reacties op gehad. De geschikte locatie zat er helaas niet bij, zo bleek uit nader onderzoek van de gemeentelijke groenspecialist. De voorgestelde locatie was moeilijk bereikbaar, te klein of er lagen te veel kabels.

We houden ze achter de hand
De gemeente vindt het fijn dat zo veel inwoners hebben meegedacht. Hartelijk dank daarvoor. Het is jammer dat we er niets mee konden. De aangegeven locaties houden we achter de hand. We gaan kijken of het mogelijk is om daar toch een boom te planten of iets van groen aan te brengen.

Elk dorp een Anne Frankboom. Hier staan ze:

* Noordwijk Zee, algemene begraafplaats, rotonde entree
* Noordwijk Binnen, RK begraafplaats Gooweg, ter hoogte van de entree bij de vijver
* Noordwijkerhout, Via Antiqua, plein Woningstichting Padua en Woonzorgcentrum Munnekeweij (zie foto's)
* De Zilk, RK basisschool De Egelantier.

Het verhaal
We schrijven 1939 – 1940. De jaren van de Tweede Wereldoorlog. Ook Nederland wordt van mei 1940 door de Duitsers bezet. Het is een ongelooflijk ingrijpende periode. Met veel verliezers. Steden werden aan puin gebombardeerd. Er vielen vele doden. Naar schatting 55 miljoen, waarvan de helft burgers.

Anne Frank was een Joods meisje dat in de oorlogsjaren moest onderduiken. Zich verschuilen voor de bezetter. Dat deed ze met haar familie in een achterhuis in Amsterdam. Zo hoopten ze de oorlog te overleven. De Nazi’s vonden Joodse mensen inferieur en ze moesten uitgeroeid worden.

Anne Frank stierf in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Anne Frank is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een icoon. Haar schitterende dagboek, het achterhuis, de kastanje maken het ongelooflijke en sinistere lot dat Roma’s Sinti, Joden en vele naderen in de oorlogsjaren trof herkenbaar.

Het jonge meisje Frank keek vanuit haar onderduikadres uit op een kastanje. In haar wereldberoemde dagboek noemt ze de kastanjeboom 3 keer. De 1e keer is op 23 februari 1944: Wij keken alle 2 naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken.

Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken. Daarna bespreekt zij de boom nog een keer op 18 april in datzelfde jaar. ''April is inderdaad schitterend, niet te warm en niet te koud met zo nu en dan een regenbuitje.

Onze kastanje is al tamelijk groen, hier en daar zie je zelfs al kleine kaarsjes'', aldus Anne Frank. De laatste keer was op 13 mei 1944. ''Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.''

Verhalen uit het verleden
Hoe mooi is het als we met deze bomen de verhalen levend kunnen houden. De gemeente hoopt dat ook inwoners, verenigingen, scholen en iedereen die enthousiast is over dit idee het zullen oppakken en deze Anna Frank bomen van betekenis zullen laten worden. Een eerstvolgende gelegenheid is 2021. Ook in dat jaar staan we stil bij onze vrijheid en de Tweede Wereldoorlog.

Foto's BON