Datum: 27-09-2021 - 15:30
15
dec
'20
Vandaal draait op voor schadepost van minimaal € 12.000,- door gebruik illegaal vuurwerk in Noordwijk.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Vandaal draait op voor schadepost van minimaal € 12.000,- door gebruik illegaal vuurwerk.

Met vuurwerk een parkeerautomaat opblazen. Dat levert een schadepost op van € 12.000,-. Daar komen de kosten van het herstel van schade aan auto’s die in de buurt staan nog eens bij. Niet leuk als je daarvoor moet opdraaien. Dat gebeurde helaas wel deze maand op het Wantveld in de gemeente Noordwijk (Zie Blik Op Noordwijk)...

Verwoestende werking
Een harde knal en de brokstukken vlogen in de rondte. Van de parkeerautomaat op het parkeerterrein ‘t Wantveld in Noordwijk bleef weinig over. De verwoestende kracht was angstaanjagend. Verschillende politie-eenheden kwamen supersnel ter plaatse en wisten in de directe omgeving 6 minderjarige verdachten meteen staande te houden.

Niet leuk voor pa en/of ma
Uiteindelijk werd 1 verdachte daadwerkelijk aangehouden. Hij is schuldig bevonden bleek medio december. Dat betekent dat de rekening voor de opgeblazen parkeerautomaat naar zijn ouders gaat. Toch € 12.000,-. Om nog maar te zwijgen over de kosten van het herstellen van de schades aan de auto die net even te dicht bij stond.

Niet leuk voor pa en/of ma. Ook voor de vandaal kan het slecht uitpakken. Het is een criminele daad. Wellicht moet hij zich nog verantwoorden voor de strafrechter. Dat blijft hem dan zijn leven lang achtervolgen.

Illegaal vuurwerk in het spel
Politie Noordwijk zegt: Vermoedelijk is hier gebruik gemaakt van illegaal vuurwerk - Een cobra 6. Niet echt onschuldig vuurwerk en er gaat echt een enorme kracht vanaf. Je moet er niet aan denken als zo’n brokstuk van die parkeerautomaat iemand had geraakt. De rol van de andere 5 is inmiddels onderzocht. Zij gaan vrijuit.

Iedereen let op
Gemeente Noordwijk vraagt ouders of verzorgers goed op te letten dit jaar. Er geldt een vuurwerkverbod. En desondanks gaat er veel illegaal vuurwerk om. Buurten en Politie zijn hyperalert op vandalen die ‘gewapend met zwaar en illegaal vuurwerk rottigheid uit willen halen.

Zo wil je het jaar toch niet eindigen
Ton van Heemst: Sociale controle is nodig. Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk en heeft een vernietigende werking. Dat wil je echt niet in huis hebben. Je wilt zeker niet dat ze ermee rond lopen. De kosten van de schades worden verhaald. Zondegeld. Zo wil je het jaar toch niet eindigen.

Foto Blik Op Noordwijk.