Datum: 02-10-2023 - 01:10
14
dec
'20
Kerstvieringen online bij Parochie Sint Maarten.
Geschreven door Parochie Sint Maarten
Foto's Redactie BON

Kerstvieringen online bij Parochie Sint Maarten.

Al eerder kon u het hier lezen: Kerstmis 2020 zijn alle zeven kerken van de parochie Sint Maarten gesloten. Alles afwegende heeft de parochie, met pijn in het hart, hiertoe besloten. Wel worden er digitaal twee vieringen uitgezonden: een gezinsviering om 19 uur en een nachtmis om 21 uur. Beide vieringen worden uitgezonden vanuit de parochiekerk Sint Jeroen in Noordwijk....

Voorgangers zijn pastoor Straathof, pastor Owel, diaken Lamberts en diaken Prins. De linken naar de vieringen zijn binnenkort te vinden op www.parochiesintmaarten.nl. De parochie hoopt dat velen gebruik zullen maken van de aangeboden online mogelijkheden.

Dit komt toch wel dichtbij een kerstgevoel
En er was geen plaats meer in de herberg. Wanneer we onze verbeelding een beetje laten werken zien we Maria en Jozef met moedeloze gezichten verder trekken op zoek naar een plek om te overnachten. Geen plaats meer in de herberg. Kerst 2020, er is meer dan genoeg plaats in de kerk/herberg en toch is de deur dicht.

We kunnen niet naar binnen om samen het kerstfeest te vieren terwijl we dat zo graag willen. Op de één of andere manier schept ons teleurgesteld gevoel een band met Jozef en Maria.

Uiteindelijk vinden Jozef en Maria een plek in een stal. Het was niet wat zij voor ogen hadden en het is ook niet wat wij voor ogen hebben met kerst. De kerk is verplaatst naar de huiskamer, want het is vanuit de huiskamer dat wij met elkaar kerst gaan vieren.

Een digitale viering is evengoed een viering, maar het is karig, net als een stalletje karig was voor Jozef en Maria. Ondanks dat computers, tablets en mobieltjes verbindingen mogelijk maken die vroeger ondenkbaar waren, is de echte verbinding tussen mensen niet mogelijk en kan deze ook niet vervangen worden.

Een schrale kerst dus. Maar wel een die ons iets doet ervaren van de rauwheid van het bestaan en van het kerstverhaal en in die zin een rijke kerst. Het zou ons droevig kunnen maken, misschien zelfs neerslachtig. En juist hier gaat het over met kerst, dat in ‘ de rauwheid en de kilheid’ er toch een Licht doorbreekt.

Op de één of andere manier krijgt kerstmis 2020 zo een enorme verdieping. Worden wij mensen wederom in een tweede coronagolf geconfronteerd met het feit dat wij ontzettend kwetsbaar zijn. Afhankelijk zijn ook, afhankelijk van die kleine grote God Die mens wordt en Die tegen ons zegt: weet je afhankelijk, leun maar op Mij als het even niet gaat, er is Licht aan het eind van de tunnel, Ik ben dat Licht namelijk.

De parochie Sint Maarten wenst u allen een Zalig Kerstfeest.

Foto PR.