Datum: 04-12-2021 - 12:10

   

10
dec
'20
Onderzoek naar overeenkomst/financieel beleid tussen GOM en gemeenten Greenport Duin- en Bollenstreek.
Geschreven door Van Rheenen Politiek Onderzoek & Adviesbureau

Onderzoek naar overeenkomst/ financieel beleid tussen GOM en gemeenten Greenport Duin- en Bollenstreek.

Van Rheenen Politiek Onderzoek & Adviesbureau gaat een uitgebreid onderzoek instellen naar de constructie die is opgebouwd in 2010 tussen Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM), een besloten vennootschap op publieke basis, en de zogenoemde Greenport Gemeenten als aandeelhouder. Het uitvoerend grondbedrijf is opgericht in 2010...

met de Greenportgemeenten (per 1 januari 2019 Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen) als aandeelhouder. 

Het beleidskader, Intergemeentelijk Structuurvisie (ISG) Greenport Duin- en Bollenstreek, is naar het oordeel van Van Rheenen opmerkelijk te noemen. Het creëert volgens het onderzoeksbureau geen bijdrage aan het behouden van het bestaansrecht betreffende de Duin- en Bollenstreek als een florerende Greenportregio. 

Er ontstaan veel kleine percelen die niet geschikt zijn voor bollenteelt, maar moeten opmerkelijk genoeg wel bijdragen aan het behouden van een oppervlakte bollengrond. Het plan kan naar de mening van Van Rheenen geen bijdrage leveren aan een florerende Greenportregio zoals GOM en de Gemeenten stellen.

Bovendien lijken eigenaren van kleine kavels gedupeerd te raken en worden alle rechten ontnomen en lijkt in strijd met de EVRM. Mede de financiële constructie en de doelstelling voor het bouwen van extra woningen is ook opmerkelijk.

Ook eigenaren van de kleine percelen bollengrond hebben aangegeven bij Van Rheenen dat dit zo niet kan, daardoor is een onderzoek noodzakelijk gebleken. Er zal binnenkort op grond van de WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) ingediend  gaan worden.

Om het onderzoek kracht bij te zetten kunnen gedupeerde ondernemers hun ervaring in deze onderhavige zaak insturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Redactie BON:
De GOM en de Greenpoort gemeenten zijn al een tijdje onderwerp van discussie, klik hier voor de laatste nieuwsitems over dit onderwerp.