Datum: 14-04-2021 - 17:24

07
dec
'20
Platanen Victoriberg geveld door zout, hitte en ziekte en maken plaats voor zomereiken in Noordwijkerhout.
Geschreven door Gemeente Noordwijk

Platanen Victoriberg geveld door zout, hitte en ziekte en maken plaats voor zomereiken.

Woensdag 9 december 2020 gaat een aannemer aan de slag in de middenberm van de Victoriberg. Ter hoogte van huisnummer 27 verwijdert hij bomen. Hij plant meteen nieuwe. De sterke zuilvormige zomereik. Het gaat al lange tijd niet goed met de platanen. Niet alleen de groenspecialisten van de gemeente viel het op. Enkele bomen zijn dood en sommige hebben dode takken en dode boomtoppen....

De situatie kan gevaar opleveren voor het verkeer. Zeker op dit deel van de Victoriberg. De locatie staat op de luchtfoto. 

Iedereen houdt van groen
Dat het zo afloopt met de mooie platanen gaat menig bomenliefhebber aan het hart. Noordwijkerhout houdt namelijk van zijn groen en leeft mee met het wel en wee van het groen. Maar iedereen is ook realistisch. Bovendien: gezond groen is fijner om naar te kijken dan dood groen.

De prangende vraag
Veel betrokken inwoners willen het naadje van de kous weten en zijn benieuwd naar de oorzaken. De prangende vraag. Waarom hebben de platanen het niet gered op deze locatie?

Het weer werkte niet mee
De bomen maakten een moeilijke start. Het jaar 2018 was het droogste jaar sinds ooit. Van 15 tot en met 27 juli 2020 was er sprake van een landelijke hittegolf gevolgd door een 2e. Van 29 tot en met 7 augustus 2020. Bovendien zorgde de huizen en de straten voor extra hitte. De bebouwde kom is zomers enkele graden warmer.

De wortel van het probleem
Natuurlijk gaf de gemeente het nieuwe groen water. Ondanks de wekelijkse watergiften hebben de bomen het zwaar te voorduren gekregen. De wortels konden in de langdurige hitte niet voldoende vocht omhoog krijgen.

Bladvlekkenziekte
Maar er speelde nog iets mee. De platanen kregen bladvlekkenziekte. Deze zorgt voor verwelking van de bladeren en zorgt ervoor dat er geen zetmeel aanmaak plaatsvond voor de benodigde wortelgroei. De bomen liepen ondanks dat alles in 2019 toch nog uit. Maar er was al veel taksterfte.

Strooizout
Na de hitte en de ziekte volgde tot overmaat van ramp het zout waarmee gestrooid wordt als het te glad wordt op onze wegen. Het blad van de platanen liep er schade van op.

Zomereiken op een rij
De platanen verdwijnen. Het gaat om ongeveer 10 stuks. Het verwijderen is vergunning vrij. Er komen zuilvormige zomereiken voor in de plaats. De groenspecialist werkt tussen 7:00 - 17:00 uur. De gemeente zet een verkeersregelaar in om het verkeer in goede banen te leiden. Verkeer kan te maken krijgen met wat verkeershinder. 

Foto's PR.