Datum: 04-03-2021 - 01:39

03
dec
'20
Update nieuws (13) na verwoestende brand bij De Schelft: o.a. sloop restanten de Schelft op 7 december van start.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Update nieuws (13) na verwoestende brand bij De Schelft: o.a. sloop restanten op 7 december van start.

Zaterdag 14 november werd heel Noordwijkerhout opgeschrikt door de grote uitslaande brand in het sport- en evenementencomplex De Schelft, waarbij in de middag na het sein brandmeester duidelijk werd dat de sporthal totaal door de brand is verwoest. Maar ook de fitnessruimte van Optisport, de kleedkamers, kantoren, de toneelzaal en het zwembad liepen door de brand....

flinke rook- en waterschade op. Maar liefst rond de 30 organisaties, verenigingen en scholen maken veel of met regelmaat gebruik van De Schelft en zijn allemaal zwaar getroffen door de brand. Na de eerste grote schrik en ontzetting moeten we als Noordwijkerhout weer met zijn allen vooruitkijken en gaat BON u de komende tijd op de hoogte houden van: 'Na de verwoestende brand bij De Schelft. Hoe nu verder?'

Alle nieuwsberichten over De Schelft gaan we hier verzamelen en ook op de website van de gemeente Noordwijk kunt u informatie verkrijgen op een speciale Schelft-pagina, klik hier.

03-12-2020 > Gemeente Noordwijk: Afwikkeling De Schelft 
Maandag 7 december 2020 starten de voorbereidende werkzaamheden van de sloop van De Schelft. Maar er gebeurt meer bij de afwikkeling van de brand.

Voor de feestdagen uitgevoerd
De sloopwerkzaamheden zijn een belangrijk moment in de afwikkeling van de gevolgen van de allesvernietigende brand die de geliefde locatie in as heeft gelegd. Maandag 7 december 2020 starten de voorbereidende werkzaamheden. Vrijdag 18 december 2020 is het achter de rug. Voor, tijdens en na de sloop verzorgt de politie extra toezicht. Er staan bewakingscamera’s. Het devies is en blijft steeds: niet betreden.

BrandTechnisch onderzoek
Op verschillende momenten vindt de komende dagen technisch onderzoek plaats naar de mogelijkheden om het zwembad en de theaterzaal van De Schelft de komende jaren tot aan de nieuwbouw weer in gebruik te nemen. De gemeente verwacht in week 50 de uitkomst van dit onderzoek. Opnieuw een belangrijk afwikkelingsmoment.

Afwegingsmoment
Op basis hiervan krijgt de gemeente een goed beeld van wat het kost om zwembad en theaterzaal weer veilig en bruikbaar te maken. Begin januari 2021 is dat duidelijk, zo is de verwachting. Dat is ook het moment voor debat in de gemeenteraad. Als een en ander mogelijk is, zijn de daarmee gemoeide kosten acceptabel?

Dichtbij huis tijdelijke opvang zoeken
Een aparte werkgroep is bezig de mogelijkheden in beeld te brengen om dichtbij huis een tijdelijke oplossing te vinden totdat de nieuwbouw gereed is. Onder andere voor binnensport, cultuur en het carnaval. Dit is een uitdagende klus die veel voeten in de aarde heeft. Veel verenigingen. Weinig geschikte locaties.

Belangrijk voor de continuïteit
De resultaten van de zoektocht verwacht wethouder Sjaak van den Berg het voorjaar van 2021 te kunnen presenteren. Uiteraard samen met de betrokken verenigingen. De wethouder coördineert alle activiteiten rond de afwikkeling van De Schelft. Hij ervaart urgentie. Iedereen is er van doordrongen dat het voor de continuïteit van het verenigingsleven ongelooflijk belangrijk is dat we dichtbij huis een tijdelijke opvang weten te regelen. Ik kan er nog niet teveel over zeggen maar we zijn hoopvol.

Nu je hier toch bent…..
Al bijna 1600 mensen hebben de moeite genomen om bij te dragen aan het onderzoek naar de toekomst van De Schelft. Je kunt nog steeds de enquête invullen. Heb je een kwartiertje over om De Schelft de toekomst te geven die hij verdient? Help mee! Klik hier voor de enquête. 

Eerdere berichten over de brand bij De Schelft kunt u hieronder lezen. 

12 > 03-12-2020 > Martien Meiland zet crowdfundingactie 'Nieuwe start verenigingen De Schelft' met een vlog in beweging.

11 > 29-11-2020 > Help Toneelvereniging ODI uit de brand. (update: datums inleverlocatie Café vd Geest)

10 > 27-11-2020 > Stichting 'Nieuwe start verenigingen De Schelft' na ondertekening bij notaris officieel van start.

9 > 26-11-2020 > Gemeente Noordwijk: Ontwikkelingen De Schelft

8 > 19-11-2020 > Werkgroep Afwikkeling De Schelft gestart.

7 > 18-11-2020 > Stichting 'Nieuwe start verenigingen de Schelft' in oprichting in Noordwijkerhout.

6 > 17-11-2020 > Wethouder Sjaak van den Berg in het persgesprek over De Schelft:

5 > 17-11-2020: Een brief van burgemeester Wendy Verkleij naar aanleiding van de brand in De Schelft.

4 > 16-11-2020: Optisport geeft reactie op de grote uitslaande brand van De Schelft. (update zwemlessen)

3 > 15-11-2020: 'The Day After' de grote uitslaande brand van De Schelft'. (foto's en filmpje nablussen, reacties Odi en De Praktijk)

2 > 14-11-2020: 'Grote uitslaande brand verwoest De Schelft' een ramp voor Noordwijkerhout.

1 > 14-11-2020: Grote uitslaande brand verwoest sporthal De Schelft. (update 4: foto's en filmpje(s) > start brand t/m brandmeester)