Datum: 02-10-2023 - 01:16
03
dec
'20
Parochie Sint Maarten viert kerst digitaal.
Geschreven door Parochie Sint Maarten
Foto's Redactie BON

Parochie Sint Maarten viert kerst digitaal.

Parochie Sint Maarten heeft het ondenkbare besloten: Kerstmis 2020 zijn er geen vieringen in de 7 kerken van de parochie. Wel wordt er digitaal een viering uitgezonden, of misschien zelfs twee. Nadere bijzonderheden worden later bekend gemaakt. Pasen 2020 was uitzonderlijk, in alle opzichten. Door een minuscuul virus staat sinds maart de wereld min of meer stil....

En wat werkers in de kerk, vrijwilligers en parochianen zich nooit hadden kunnen voorstellen gebeurde toch: de hele Goede Week en met Pasen waren alle kerken gesloten. Ook met Pinksteren waren de kerken dicht. Digitaal vieren, en meekijken naar een kerkdienst op de tv waren het enige alternatief.

Toen de eerste golf van het virus duidelijk af nam, mochten ook de kerken weer open. Aarzelend, met eerst maar 30 mensen per keer. Tot ieders vreugde al snel weer met meer, maar nog steeds gemaximeerd op niet meer dan 100 parochianen. En toen kwam de tweede golf, en die lijkt maar niet over te willen gaan.

Het is nu al weer geruime tijd dat in de kerken van Sint Maarten in elke weekeindviering de volgende regels gelden: maximaal 30 mensen per keer naar binnen, geen samenzang, anderhalve meter afstand houden, vooraf aanmelden voor een viering, handen reinigen bij binnenkomst en vóór het ter communie gaan en bij binnenkomst en bij verlaten van de kerk een mondkapje dragen.

Kerstmis 2020
De toekomst voorspellen kan niemand, maar de kans is heel klein dat het met Kerstmis weer mogelijk zal zijn om met méér dan 30 mensen tegelijk naar binnen te mogen. En stel dat het ineens toch weer meer mensen mogen zijn, dan nog zal dat met een maximum van 100 zijn. Of minder, afhankelijk van de grootte van de kerk. Wie mogen er dan naar binnen, en wie niet? Wie bepaalt dat? Loten?

Alleen trouwe kerkgangers, dus niet de mensen die graag met Kerstmis eens naar de kerk komen? Kaarten verkopen? Wie de snelste is met aanmelden? Méér vieringen organiseren met zo weinig beschikbare voorgangers en de wetenschap dat na elke viering de kerk eerst een flinke tijd gelucht moet worden? Elke methode die te bedenken is, kent de nodige nadelen. Altijd kunnen er dan mensen teleurgesteld worden, omdat ze niet naar binnen mogen.

Alles afwegende heeft de parochie Sint Maarten daarom, met pijn in het hart, besloten dat met Kerstmis alle zeven kerken gesloten zijn. Dat wil uiteraard niet zeggen dat Kerstmis 2020 niet gevierd wordt door Sint Maarten: er komt een mooie digitale viering die iedereen thuis mee kan vieren. Misschien zelfs wel twee. De parochie hoopt dat velen gebruik zullen maken van de geboden online mogelijkheid.

Hou de berichtgeving hier in de gaten voor meer details en de tijd van de uitzending.

Foto PR.