Datum: 27-01-2021 - 02:03

24
nov
'20
Vereniging Dorpsbehoud roept bollentelers op om met subsidie hun bedrijfsgebouwen in het groen te zetten.
Geschreven door Vereniging Dorpsbehoud

Vereniging Dorpsbehoud roept bollentelers op om met subsidie hun bedrijfsgebouwen in het groen te zetten.

Het zal niemand ontgaan zijn dat de biodiversiteit hollend achteruit gaat en de klimaatverandering steeds zichtbaarder wordt. Dat is verontrustend en roept op tot actie om het tij te keren. Dat gebeurt internationaal, vanuit de VN en de EU bijvoorbeeld, nationaal (Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, enz.) en regionaal, bijvoorbeeld vanuit de provincie...

Zuid Holland. De Vereniging Dorpsbehoud vindt dat ook wij “gewone burgers”, een steentje bij kunnen dragen om de teruggang van de biodiversiteit te stoppen. In 2015 deden wij al een oproep aan de inwoners van Noordwijkerhout om hun tuin te vergroenen: tegels eruit, planten, struiken en bomen erin. Dit in het kader van Operatie Steenbreek.

Dit kan niet alleen de biodiversiteit doen toenemen, maar er wordt ook extra CO2 uit de lucht gehaald en het vergroot de opnamecapaciteit van water bij hoosbuien. Dorpsbehoud staat nog steeds achter de Operatie Steenbreek.

Vanuit het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is een actie opgestart: Samen voor Biodiversiteit. Dat houdt in dat burgers, samen met grondbezitters, subsidie kunnen aanvragen (maximaal € 25.000) voor een project dat tot doel heeft de biodiversiteit te vergroten. Deze subsidieregeling zal in 2021 ook gelden.
Zie ook www.samenvoorbiodiversiteit.nl/innovatiefonds.

Dit sluit naadloos aan op een eerdere actie van Dorpsbehoud, gepubliceerd in de media in februari 2020. Toen riepen we bollentelers op hun kale bedrijfsgebouwen af te schermen met bomen, struiken en/of hagen. Dat zou een positieve impuls geven aan de landschappelijke waarde van de Bollenstreek, maar ook de biodiversiteit verhogen én ook nog eens CO2 uit de lucht halen!

Dorpsbehoud doet nu dan ook de oproep aan de bollentelers om samen met ons in een project te stappen – laten we het “Vergroening van de Bollenstreek” noemen – zodat volgend jaar met subsidie van de Provincie een flink aantal bollenloodsen in het groen gezet kunnen worden. Meld u aan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt met dit e-mailadres ook informatie inwinnen.

Dit kan een mooie eerste stap zijn naar een groene Bollenstreek met een grote biodiversiteit en een hoge landschappelijke waarde!

Het bestuur van Vereniging Dorpsbehoud. Foto PR.