Datum: 28-11-2020 - 17:01
 
21
nov
'20
Vriendengroepen Noordwijkerhout roepen op tot tekenen van petitie 'Carbidschieten is een traditie en mag niet verboden worden'.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Vriendengroepen Noordwijkerhout roepen op tot tekenen van petitie 'Carbidschieten is een traditie en mag niet verboden worden'.

In het rondetafelgesprek van deze week stond het onderwerp op de agenda over het vervangen van de huidige APV’s (Algemene Plaatselijke Verordening) van Noordwijkerhout en Noordwijk, door één nieuwe, geharmoniseerde en geheel geactualiseerde APV. Na vaststelling van de nieuwe APV ..

op de eerstvolgende raadsvergadering gelden in de hele gemeente Noordwijk dezelfde basisregels voor bijvoorbeeld evenementen, uitstallingen, reclames, honden en sluitingstijden van horecabedrijven. Maar ook het afsteken van vuurwerk wordt hier in vernoemd en dat is in dit coronajaar met verbod natuurlijk een hot item.

De burgemeester gaf antwoord op vragen uit de raad of het college ook van plan was om het carbidschieten, wat niet onder het vuurwerkverbod valt, ook te gaan verbieden zoals in meerdere gemeenten waaronder Teylingen, Lisse en Hillegom aan de orde is.

De burgemeester gaf aan dat in de nieuwe APV het carbidschieten vanaf 1 januari 2021, als de nieuwe APV (Algemene Plaatselijke Verordening) ingaat, wordt verboden in de gemeente Noordwijk. Op de laatste dag van het jaar 31 december kunnen inwoners van de gemeente Noordwijk dit jaar tot middernacht nog vrijuit carbidschieten. Hiermee wil het college voorkomen dat door het vuurwerkverbod iedereen aan het carbidschieten gaat.

Nu is niet iedereen het eens met het komende verbod van het carbidschieten. Verschillende vriendengroepen in Noordwijkerhout, die al jaren met oud en nieuw carbidschieten, zijn daar fel op tegen. In een petitie roepen ze op om een gesprek met de gemeente en hopen ze op de steun van u door de petitie te ondertekenen.

Tekst petitie Vriendengroepen Noordwijkerhout:

De gemeente Noordwijk wil carbidschieten vanaf 2021 gaan verbieden. Wij zijn het daar NIET mee eens!

Al jaren vieren vele vriendengroepen in Noordwijkerhout en omstreken oudjaar door met elkaar het jaar uit te knallen. Dit gebeurt op een verantwoorde veilige manier op de landerijen of buitengebieden. Het is net als in de oostelijke provincies een moment in het jaar waar iedereen naar uitkijkt. Het is een traditie! Eentje welke ook nog eens op de nationale erfgoed lijst staat.

Wij vinden dat de gemeente niet zomaar van de ene op andere dag het carbidschieten mag verbieden. Nu het zelf afsteken van vuurwerk aan banden is gelegd lijkt een logische stap ook het carbidschieten te verbieden. Wat de gemeente vergeet is dat er meerdere mogelijkheden zijn om carbidschieten te reguleren.

Er zijn dan ook genoeg mogelijkheden om veilig met elkaar een leuke middag te hebben. Laat carbidschieten bijvoorbeeld alleen op oudejaarsmiddag toe en stel een veiligheidsreglement op. Ook de plaats waar het mag worden gehouden kan in overleg, bijvoorbeeld alleen in het buitengebied of buiten de bebouwde kom.

Daarom willen wij met de gemeente in gesprek hierover en hebben we jullie hulp nodig! Hoe meer mensen achter ons staan hoe sterker we zijn.

Vind je ook dat de traditie carbidschieten niet verboden mag worden?

---TEKEN DE PETITIE--- Klik hier.

Dank je wel!!

Vriendengroepen Noordwijkerhout,