Datum: 28-11-2020 - 18:30
 
20
nov
'20
Keiebijters-kofferbakmarkt olifant Buba opnieuw in het nieuws.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Keiebijters-kofferbakmarkt olifant Buba opnieuw in het nieuws.

In de zomer van 2015 plaatsten we een bijzonder nieuwsitem die niet alle dagen voorkomt. Tijdens de toen nog gehouden kofferbakmarkten van de Keiebijters kreeg men op het Bavo-terrein onverwacht bezoek van een hele grote buurman, de olifant Buba, van het Circus Freiwald die daar een aantal voorstellingen gaf. De olifant Buba was volgens eigenaar/verzorger destijds nogal nieuwsgierig van aard en was benieuwd wat er op zo'n rommelmarkt...

allemaal te beleven viel en ging aan de wandel. Hij liep heel rustig en alleen over rommelmarkt (zie foto's en filmpjes) totdat de verzorger van het circus hem in zijn nekvel greep en Buba weer mee terug nam naar het circus. 

Volgens de verzorger van de olifant was de loslopende Buba niet gevaarlijk. ´Ze is handtam, lief en doet eigenlijk niks. Waarschijnlijk heeft ze iets lekkers geroken en is daar op af gegaan. Ze is gewoon rustig even gaan wandelen en dat is ook te zien op het filmpje.´

Op woensdag 8 augustus 2018 kreeg de politie van Ommen een melding van een alleen wandelende olifant die zijn heil zocht in de tuin van een woning aldaar. Verbazende agenten gingen op de melding af en deze bijzondere melding bleek nog te kloppen ook.

Het ging opnieuw om de inmiddels wereldberoemde olifant Buba, deze was volgens de verzorger weer eens onopgemerkt aan de wandel gegaan. Na het ophalen van Buba gaf de verzorger bij de politie aan 'dit doet het dier normaal gesproken nooit'.......wij in Noordwijkerhout weten wel beter.

Maar Olifant Buba is weer eens in het nieuws gekomen en haalde vanavond zelfs het NOS Journaal van vrijdag 20 november om 18.00 uur.

Minister Schouten op zoek naar 'goede plek' voor circusolifant Buba.
Minister Schouten is op zoek naar een plek voor een vroegere circusolifant buiten Nederland. Het gaat om de Afrikaanse olifant Buba, die heeft opgetreden in het circus van de familie Freiwald. Sinds 2015 is het in Nederland verboden om op te treden en rond te reizen met wilde circusdieren. Maar Buba kreeg dispensatie, niet om zijn kunsten te vertonen, maar wel om met de circusfamilie mee te blijven reizen.

Schouten wil het dier nu alsnog elders onderbrengen. CDA-Kamerlid Van Helvert pleit voor een nieuwe ontheffing, zodat de familie de olifant mag houden. Volgens hem is het dier aan de familie gehecht en bestaat anders het risico dat Buba binnen enkele maanden in eenzaamheid sterft: "Er is maar één uitzondering nodig; we hoeven echt niet bang te zijn dat er meer olifanten bij komen."

Maar Schouten zegt dat in Nederland het circus nu eenmaal geen plek meer is voor dit soort dieren en dat hier ook geen "olifanten-opvang" is. Ze zoekt naar een "meer natuurlijke omgeving" in het buitenland.

De minister heeft daarvoor een paar opties op het oog, onder meer in Frankrijk. Volgens haar moet het een goede plek worden, waar Buba niet eenzaam wordt. Schouten hoopt die eind dit jaar, begin volgend jaar te hebben gevonden.

Tekst NOS-Journaal > Klik hier om het journaal-item terug te kijken bij 11.55 minuten.

Eerdere nieuwsitems over Olifant Buba:

Klik hier voor het nieuwsitem in Ommen van RTV-Oost.

Het item met Buba heeft in 2015 de landelijke pers gehaald en zelfs in Amerika besteedde men er aandacht aan. 

Klik hier voor het filmpje van BON (gefilmd door Joke).

Klik hier voor het item + filmpje Algemeen Dagblad

Klik hier voor het item + filmpje Telegraaf

Klik hier voor het televisie-item van Hart van Nederland

Klik hier voor het televisie-item, een interview met Keiebijters-voorzitter Gerard Kuijpers.

Klik hier voor het televisie-item op de Amerikaanse televisie.

Foto's 2015  Jan Heemskerk-1, Claudia vd Slot-2, en Miranda Giesbergen vanaf 3.