Datum: 28-11-2020 - 18:22
 
19
nov
'20
Nederland plant 10.000 Noordwijkerhoutse tulpenbollen als gebaar van solidariteit met Wenen na terroristische aanslag.
Geschreven door HortiPoint en NU.nl

Nederland plant 10.000 Noordwijkerhoutse tulpenbollen als gebaar van solidariteit met Wenen na terroristische aanslag.

Ambassadeur Aldrik Gierveld heeft vandaag een aantal, van de in totaal 10.000 BIO-tulpenbollen geplant bij de Ruprechtsstiege in Wenen, Oostenrijk. Hij deed dit samen met de burgemeester van Wenen Michael Ludwig en politica Isabelle Jungnickel. De ambassadeur maakte namens Nederland een gebaar van solidariteit met Wenen na de terroristische aanslag op 2 november....

Een geradicaliseerde man schoot die dag toen vier mensen dood en verwondde tientallen anderen.

De ambassadeur koos voor tulp, als symbool van Nederland. „Over een paar maanden herinneren de tulpen de inwoners van Wenen eraan dat ze niet alleen zijn. Maar dat Nederland zich verbonden voelt met Wenen.” De biologische tulpen zijn afkomstig van JUB Holland van de familie Uittenboogaard uit Noordwijkerhout.

Burgemeester Michael Ludwig van Wenen ging donderdag tijdens een persmoment in op het geschenk van de Nederlandse ambassadeur Aldrik Gierveld. "De tulpenbollen staan niet alleen symbool voor de relatie tussen Wenen en Nederland. Wanneer ze bloeien, zullen ze een kleurrijk symbool van solidariteit vormen, dat moordenaars eraan herinnert dat zij hun doel om verdeeldheid te zaaien nooit zullen halen", citeert de Kronen Zeitung.

In het voorjaar bloeien de tulpen in Wenen, niet alleen in het 1e arrondissement, maar ook in het 10e (Kurpark Oberlaa) en 15e (Marchpark). De schenking van de tulpen is mogelijk gemaakt door het Nederlandse Ministerie van Landbouw.

Tijdens het bezoek van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok aan Wenen op 5 november legden Gierveld en Europees minister Edtstadler al bloemen op de plaats van de aanslag. Blok benadrukte dat het belangrijk was om in Wenen te zijn en te laten zien dat Nederland naast Oostenrijk stond.

Bron tekst HortiPoint en NU.nl.

Foto uitzending Kronen Zeitung Oostenrijk (klik hier voor beelden).