Datum: 30-09-2023 - 06:17
18
nov
'20
Gemeente Noordwijk ontvangt Wapendiploma.
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Gemeente Noordwijk ontvangt Wapendiploma.

Tijdens een sobere plechtigheid overhandigde de Hoge Raad van Adel het Wapendiploma aan burgemeester Wendy Verkleij. Burgemeester Wendy Verkleij heeft medio november 2020 het Wapendiploma voor gemeente Noordwijk in ontvangst genomen. Het diploma is de feitelijke uitwerking van wat in een Koninklijk Besluit staat. Hier staat een toelichting op het Wapendiploma. Gemeente Noordwijk, waarin voormalig gemeenten Noordwijkerhout en Noordwijk zijn...

opgegaan, heeft nu zijn eigen wapen dat teruggrijpt op het oude, gemeenschappelijke wapen van de beide heerlijkheden Noordwijk en Noordwijkerhout. Daarmee is een traject dat twee jaar geleden begon afgerond. Hier vind je meer over de Heerlijkheden.

Bestaande wapens
Toen het duidelijk was dat de fusie een feit was verzochten de burgemeesters van gemeente Noordwijk en gemeente Noordwijkerhout de Hoge Raad van Adel om een ontwerp te maken van een nieuw te verlenen gemeentewapen, waarin de figuren uit de bestaande wapens worden betrokken.

Sober vanwege corona
Vanwege corona was het een sobere plechtigheid. De gemeenteraadsleden waren digitaal aanwezig. Marc Scheidius, secretaris van de Hoge Raad van Adel, overhandigde het Wapendiploma en Jos van den Borne, adviseur bij deze organisatie, gaf een korte toelichting.

Leidend diploma
Het Wapendiploma is leidend voor hoe wij het nieuwe gemeentewapen mogen gebruiken zoals dat officieel is verleend en is beschreven in het Koninklijk Besluit. Een gebruik is meteen ingezet. Te weten de gemeentevlag met daarop het wapen. De vlag werd gehesen zowel in Noordwijk als in Noordwijkerhout.