Datum: 28-11-2020 - 17:10
 
18
nov
'20
Wethouder Sjaak van den Berg en kinderen Egelantier planten 16 bomen op Boomfeestdag in De Zilk. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Wethouder Sjaak van den Berg en kinderen Egelantier planten 16 bomen op Boomfeestdag. (foto's)

Wethouder Sjaak van den Berg heeft woensdagmorgen samen met leerlingen van de bovenbouw van de Egelantierschool in De Zilk, zestien bomen (o.a. linde, eik, tamme kastanje, dennenboom) geplant op het schoolplein en in de straten in de omgeving van de school. Het is al weer de 64ste Nationale Boomfeestdag, helaas wordt ook deze activiteit door de coronamaatregelen minder uitbundig gevierd dit jaar maar bomen worden er zeker niet minder om geplant...

Wethouder Sjaak van den Berg gaf als eerste samen met twee leerlingen het goede voorbeeld, hoe de wortels van de nieuwe bomen met zand moeten worden toegedekt. Vervolgens gingen de kinderen in groepjes van vier ook aan de slag en na het toedekken kregen de kinderen een handje wormen om bij de bomen uit te strooien en dat gaf met deze kriebelende beestjes in de hand natuurlijk de nodige hilariteit bij de kinderen. Als bedankje kregen de kinderen een, in deze tijd passend, sinterklaascadeautje.

Nationaal Boomplantrecord 2020
Bomen planten is hot. Het blijkt meer en meer dat veel bomen planten het beste helpt als klimaatmaatregel. Beter dan zonnepanelen en windmolens. Om bomen in te zetten als klimaatmaatregel hoef je op voorhand niet het productieproces CO2-neutraal te maken. Bij bomen duurt het dus geen jaren voordat het een klimaatneutraal product is: Bomen zijn direct klimaatneutraal!

In de Green Deal van Frans Timmermans wordt geambieerd om maar liefst 3 miljard bomen in de komende 10 jaar te gaan planten. Dat is ook nodig, want de CO2-uitstoot moet in 2030 met 50% zijn teruggedrongen. Er is dus werk aan de winkel... In vervolg op het Nationaal Boomplantrecord 2020 (500.000 bomen tijdens de Boomfeestdag) is het doel voor 2021 om 1 miljoen bomen tijdens het Boomfeestseizoen 2020/2021 te planten. Help jij ook mee?

Thema 2020: Bomen geven Energie!
Bomen zijn een super klimaatmaatregel: ze nemen niet alleen CO2 op en zuiveren de lucht, ze maken ook de school- woon- en werkomgeving koeler, gezonder en leefbaarder. Ze zorgen daarnaast voor een hogere biodiversiteit, een betere waterafvoer van hevige regenval en uit onderzoek blijkt dat kinderen in groene schoolomgeving zich beter kunnen concentreren. Bomen geven ons op alle fronten enorm veel energie. Kom als gemeente in actie voor het behalen van de Klimaatdoelen-2020. Een groener Nederland levert ons meer welzijn en energie op!

Foto's BON.