Datum: 28-11-2020 - 18:15
 
14
nov
'20
Grote uitslaande brand verwoest sporthal De Schelft in Noordwijkerhout. (update 4: foto's en filmpje(s) > start brand t/m brandmeester)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Grote uitslaande brand verwoest sporthal De Schelft. (update 4: foto's en filmpje(s) > start brand t/m brandmeester)

Rond de klok van 8.59 uur brak er brand uit op het dak bij de ingang van sport- en recreatiecentrum De Schelft aan de Maandagsewetering/Schelftweg. Een grote uitslaande brand was er tot gevolg, de rook trok over en door een groot gedeelte van het dorp richting het centrum en later over heel Mossenest. Een aantal sportende mensen werden in allerijl geëvacueerd en verschillende huizen...

in Mossenest 1 zijn door de hulpdiensten ontruimd. De brandweer van Noordwijkerhout kreeg de assistentie van heel veel brandweerkorpsen uit de streek waaronder een aantal hoogwerkers. Even na 14.00 uur kon het sein brandmeester gegeven worden, maar nu zaterdagavond wordt nog steeds nageblust en kun je de brand op verschillende plaatsen nog goed ruiken in het dorp.

Het was volgens de woordvoerder van de brandweer lange tijd heel spannend of het zwembad gespaard zou kunnen worden. ,,De zogeheten stoplijn die we hebben gemaakt, heeft gelukkig goed gewerkt’’, sprak hij. ,,We hebben daar een sleuf in het dak gezaagd, in een poging de brand tegen te houden.

Ook hebben we met waterkanonnen voor een ’waterscherm’ gezorgd. Dat is een goede tactiek gebleken.’’ Het dak bevatte volgens de woordvoerder geen asbest. De oorzaak van de brand zal nog onderzocht gaan worden.

Zie hieronder het nieuws van de dag.

NL-Alert 12.00 uur: 

Sporthal De Scherft. NL-Alert bericht is verstuurd voor gebied tussen Wildlaan, Kerkstraat, Parallelweg en Meander via Nova in Noordwijkerhout. Door de techniek van NL-Alert krijgen ook mensen (ver) buiten dit gebied een bericht. Dit is helaas niet te voorkomen.

Brandweer Hollands Midden 13.04 uur
Sporthal De Schelft. Dak sporthal is ingestort. Sporthal moet helaas als verloren worden beschouwd. Brandweer probeert verdere overslag naar zwembad te voorkomen. Blijf uit de rook! Bij klachten van prikkelende ogen: ogen spoelen met kraanwater.

Gemeente Noordwijk 13.31 uur
Eerste statement burgemeester Wendy Verkleij: “De brand in Sporthal De Schelft is in en in triest. De Schelft is het kloppend hart van #Noordwijkerhout. Vele inwoners komen hier regelmatig om te sporten en voor evenementen, zoals carnaval.”

Brandweer Hollands Midden 14.18 uur
Noordwijkerhout - sporthal De Schelft. Door inzet brandweer geen overslag naar het zwembad. Sein brand meester is gegeven. Brandweer is nog uren bezig met nablussen. Hierbij komt nog steeds rook vrij. Blijf uit de rook. Advies NL-alert is nog steeds van kracht.

Brandweer Hollands Midden 14.51 uur
Noordwijkerhout - sporthal De Schelft. Een afsluitend NL-alert is verstuurd. Het advies om ramen en deuren te sluiten, en ventilatie uit te schakelen, is ingetrokken. Bij het nablussen kan nog wel enige rookoverlast ontstaan, maar dat zal zeer beperkt zijn.

Burgemeester Wendy Verkley 15.13 uur
Grote dank aan de brandweer en andere hulpdiensten voor het adequaat optreden bij de brand van de Schelft Noordwijkerhout.

Hollands Midden 15.36 uur
Noordwijkerhout - sporthal De Schelft. Roetdeeltjes kunnen worden opgeruimd door af te spoelen met water en zeep. Raak de roetdeeltjes bij voorkeur niet aan met uw blote handen en was uw handen na het opruimen. Einde berichtgeving.

Update 4: 21.30 uur > Foto's en filmpje BON vanaf het begin t/m brandmeester hieronder in de foto- en filmgalerij. 

Foto's en filmpjes met dank aan Wendy Weijers Blik Op Noordwijk.

Nieuwsitem bij Hart van Nederland met interviews met de burgmeester Wendy Verkleij en voorzitter Kaninefaaten Richard vd Berg.

Klik hier voor reactie burgemeester Wendy Verkleij.

Klik hier voor de reactie van de beheerder Optisport.

Klik hier voor de drone-filmpje > PR.