11
nov
'20
Wethouder Salman opent Regenboogtrap op Teylingen College Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. . (foto's)
Geschreven door Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Wethouder Salman opent Regenboogtrap op Teylingen College Leeuwenhorst. (foto's+filmpje)

Het GSA Netwerk (Gender & Sexuality Alliance) van Teylingen College Leeuwenhorst organiseert allerlei activiteiten om de leerlingen te laten weten dat iedereen op school zichzelf mag zijn. Zij geven informatie en voorlichting in alle klassen. Zij hebben er ook voor gezorgd dat de Regenboogtrap is gerealiseerd. Rector Cees Slats opende de ochtend met een korte toespraak....

Is het nog nodig om op Leeuwenhorst zo duidelijk te kunnen laten zien dat je hier jezelf kunt zijn? Ja, dat bleek gisteravond wel weer, toen minister Slob in het nieuws kwam. Het is heel belangrijk te benadrukken dat je op school jezelf kunt zijn. En daarom is de heer Slats heel blij dat er een club mensen is op school die dit initiatief hebben genomen, en dat Leeuwenhorst een school is voor iedereen, hoe je ook in elkaar zit en hoe je ook over bepaalde dingen denkt.

Dominique, leerling van de school en lid van de Diversiteitsgroep Leeuwenhorst, hield ook een korte speech. Zij vertelde dat Nederland één van de tolerantste landen in de wereld is als het gaat om acceptatie van de LHTB. In 2012 keurde de helft van de jongens en een kwart van de meisjes het nog af als ze twee jongens op straat zagen zoenen. In 2017 is dat nog maar 27% van de jongens en 13% van de meisjes. Binnen de gemeente Noordwijk is Teylingen College de enige school met een GSA netwerk.

Door uit te dragen dat je mag zijn wie je bent, en verliefd mag worden op wie je wilt, probeert Leeuwenhorst er voor te zorgen dat iedereen zichzelf mag zijn. De Regenboogtrap staat voor alle kleuren leerlingen, omdat we het belangrijk vinden dat je met alle kleuren geaccepteerd moet kunnen worden.

Wethouder Salman gaf aan dat de gemeente Noordwijk uitdraagt dat iedereen evenveel waard is en dat iedereen mee moet kunnen doen. En wanneer dat niet vanzelf gaat probeert de gemeente daar een steentje aan bij te dragen. Er wordt nog steeds gedacht in verschillen, en die verschillen zijn er, want we zijn allemaal anders. En dat is helemaal niet erg, dat maakt het leven juist mooi en uitdagend.

Alleen waar het vaak mis gaat is dat er niet over gesproken wordt. Maak het bespreekbaar dat je er begrip voor kunt hebben dat iemand anders in het leven staat dan jij zelf zou doen. Respect is daarbij het toverwoord. Niet voor niets heeft de gemeente Noordwijk zich dit jaar aangesloten bij een pact. Er zijn reeds twee regenboogpaden, 1 in Noordwijk en 1 in Noordwijkerhout.

En daar is nu een tweede trap bij in Noordwijkerhout, op het Teylingen College. Laat die trap symbool staan om met elkaar de drempel over te komen tot acceptatie. Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt, of je van jongens of meisjes houdt, je moet elkaar accepteren. Daarom een fantastische initiatief, deze trap. Met de Regenboogtrap hoopt de school de openheid en tolerantie naar ieder mens te kunnen tonen.

Foto Wendy Weijers en filmpje TCL.