Datum: 23-01-2022 - 20:28

26
okt
'20
Tentoonstelling Wereldwinkel in het Gemeentehuis in Noordwijkerhout.
Geschreven door Wereldwinkel Noordwijkerhout

Tentoonstelling Wereldwinkel in het gemeentehuis. (foto's)

Fairtrade Gemeente Noordwijk besteedt de komende periode extra aandacht aan Fairtrade. Door bijvoorbeeld te kiezen voor koffie met het Fairtrade keurmerk draag je bij aan betere leefomstandigheden van koffieboeren in het Zuiden. Behalve levensmiddelen is echter ook veel kunstnijverheid te koop dat is gemaakt volgens Fairtrade voorwaarden...

Hiervan is in de vitrines van het Gemeentehuis te Noordwijkerhout nu een overzicht te zien, samengesteld door Wereldwinkel Noordwijkerhout. De voorwerpen geven een goed beeld van de collectie van de Wereldwinkel, zoals serpentijn beelden uit Zimbabwe, keramiek uit Mexico, mozaïek uit Indonesië, vilt uit Nepal, manden uit Senegal en nog veel meer. De tentoonstelling is te zien van vrijdag 24 oktober tot vrijdag 18 december 2020.

Serpentijn beelden uit Zimbabwe
De naam Zimbabwe is afgeleid van "Zimba Remabwe" dat in het Shona - de taal van de grootste bevolkingsgroep - "Groot Huis van Steen" betekent. Een toepasselijke naam. Het land bevindt zich namelijk op een plateau met een bergrug, de Great Dyke, als centrale ruggengraat. De verschillende steensoorten bevinden zich praktisch aan de oppervlakte en zijn daardoor makkelijk te winnen.

Vooral het bij de beeldhouwers populaire serpentijn, dat in verschillende kleuren en hardheden voorkomt. De eerste beeldhouwwerken dateren uit de 10de eeuw, maar wat we nu kennen onder de naam Shona sculpture ontstond in de jaren '50 en is een samensmelting van Afrikaanse tradities en Europese invloeden. De in deze stijl vervaardigde beelden in de Wereldwinkel zijn merendeels gemaakt door een producentengroep in Chitungwisa, een township ten zuiden van de hoofdstad Harare.

De beeldhouwers werken er in de open lucht. Eerst hakken zij de ruwe vorm uit om deze vervolgens met mes, vijl en grof schuurpapier verder te modelleren. In de eindfase wordt met fijn schuurpapier het oppervlak glad gepolijst en worden de beelden, na rondom een houtvuur te zijn verhit, ingesmeerd met blanke was. Zo krijgen zij hun diepe kleur en marmeren uitstraling. De beelden kunnen buiten staan. U houdt ze mooi door ze te verwarmen en met blanke was in te wrijven.

Manden uit Senegal
In de dorpen rondom de plaats Ngaye op ca. 80 km van Dakar, de hoofdstad van Senegal, verdienen de vrouwen al generaties lang geld met het maken van handgevlochten mandwerk. Deze mand komt uit het dorpje Mekhe village. Hij is gemaakt door Adama Diop en haar dochters en schoondochters. Adama heeft het vak 50 jaar geleden van haar moeder geleerd en nu helpen haar zes dochters, die allemaal naar de dorpsschool zijn gegaan, mee.

De manden worden gemaakt van gedroogde rietstengels uit de omgeving. Die worden omwikkeld met gekleurd afvalplastic en aan elkaar vastgenaaid. Zo ontstaan de fraaie kleurpatronen. Over een grote mand doet Adama een week. Met hulp van zo'n 15 familieleden kan ze ca. 50 manden maken per opdracht. Als ze geen opdracht heeft, verkoopt ze haar manden op de wekelijkse markt in Ngaye. Daar worden ze op het dak van een bus vastgemaakt en naar Dakar vervoerd om verder te worden verkocht.

Fairtrade Week
De start van de tentoonstelling is ook de start van de Fairtrade Week. Van 24 oktober tot en met 1 november wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor eerlijke handel. Koop je een Fairtrade product, dan draag je bij aan een betere wereld. Jouw aankoop maakt voor de producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika echt een verschil.

Zie voor meer informatie de website https://noordwijkerhout.wereldwinkels.nl. Of loop even binnen bij de Wereldwinkel, Dorpsstraat 44, 2211 GD Noordwijkerhout.

Foto's Wereldwinkel Noordwijkerhout.