Datum: 27-01-2021 - 00:48

25
okt
'20
Petitie gestart voor het behouden van paardenweitjes en volkstuinen in Noordwijkerhout, De Zilk, Noordwijk, Bollenstreek.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Petitie gestart voor het behouden van paardenweitjes en volkstuinen.

In augustus 2019 gaf de gemeente Noordwijk in een brief aan de gemeenteraad aan dat men na een lange periode van voorbereiding en overleg van de Greenportgemeenten, de GOM en Omgevingsdienst West Holland (ODWH) het oneigenlijk gebruik van (bollen)grond streekbreed zou gaan aanpakken. Sinds januari 2020 is de gemeente Noordwijk op verschillende plaatsen...

in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk al handhavend gaan optreden, zoals men in een persbericht aangaf: tegen de 'verpaarding' van de Bollenstreek.

Het handhavingstraject dat tot 2023 moet gaan duren heeft al geleid tot een flink aantal vragen en vervolgvragen die door de fractie van PUUR aan het college zijn gesteld, over de uitvoering van de aanpak van het oneigenlijk gebruik van (bollen)grond.

Op 9 oktober hebben 14 eigenaren en huurders van mogelijk 'oneigenlijk gebruik van (bollen)grond' in een gezamenlijk brandbrief aan wethouder Sjaak van de Berg laten weten, dat de aanpak van het oneigenlijk gebruik van (bollen)grond in hun ogen leidt tot onacceptabele situaties. Klik hier voor de brandbrief.

Petitie 'Sta op voor het behouden van paardenweitjes en volkstuinen'.
Er is afgelopen week een petitie gestart om paardenweitjes en volkstuinen in de Bollenstreek te behouden. De initiatienemer(s) geven daarin het volgende aan:

In de bollenstreek komen honderden paarden op straat te staan! Gemeentes Noordwijk, Noordwijkerhout, de Zilk, Sassenheim, Voorhout, Lisse en Warmond willen gaan bouwen op bollenland. Dit kan alleen als er een bepaald percentage bollenland tegenover behouden blijft.

Om dit percentage bollenland te kunnen verkrijgen willen ze kleine perceeltje die niet eens meer geschikt zijn voor bollenland en die al vaak al jaren niet meer als deze gebruikt worden, terugbrengen naar bollenland zodat de verhoudingen in orde blijven, dit voor het bouwen van grote villa’s.

I.p.v uitstervingsbeleid, handhaven ze op wrede wijze, dit door de paarden op straat te zetten, die in de wijde omtrek niet meer gestald kunnen worden! Dit betekent dat er zelfs voor sommige geen andere weg is dan de weg naar de slacht, omdat net als de paarden die ik heb, niet bereden meer(mogen) worden, ze al wat ouder worden, lichamelijk iets mankeren en daarom moeilijk herplaatsbaar zijn.

Ik hoef niet uit te leggen hoe groot de radeloosheid is onder de vele paarden eigenaren die onze bollenstreek kent, de machteloosheid en de oneerlijkheid omdat de gemeente deze paardenlandjes al soms meer dan 30 jaar gedoogd. Bollenboeren die deze kleine stukjes hebben afgedaan omdat de grond niet meer geschikt is als bollenland, ook omdat de machines te groot zijn op de te kleine percelen.

Dit zal betekenen dat al deze stukken niet eens meer terug zullen gebracht worden naar bollenland, maar brak zullen blijven en het landschap zullen ontsieren. Ik wil jullie daarom vragen, teken deze petitie alsjeblieft, zodat deze honderden paarden een onzekere toekomst bespaard blijft. 

* Klik hier voor de petitie.

* Klik hier voor de Facebookpagina van Paardenweitjes en volkstuinen behouden.