Datum: 22-10-2021 - 05:25
22
okt
'20
Burgerinitiatief 'Stop de hondenbelasting' van Gary Yanover na 7 jaar strijd eindelijk behandeld in de 2e kamer.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Burgerinitiatief 'Stop de hondenbelasting' van Gary Yanover na 7 jaar strijd eindelijk behandeld in de 2e kamer.

In 2013 woonde Gary Yanover nog in Noordwijkerhout (tegenwoordig woonachtig in het Zeeuwse Kortgene) en kwam in dat jaar in actie tegen de opgelegde hondenbelasting in Noordwijkerhout. Gary vond dat toen al belachelijk en startte een online actie om hondenbezitters bewust te maken van het feit dat zij als melkkoe werden gebruikt....

Zijn actie kreeg destijds steeds meer aandacht en navolging in andere gemeenten en behaalde zelfs de landelijke publiciteit. Gary trok de aandacht met zijn actie van Hart van Nederland en Een Vandaag, met een interview met toenmalig burgemeester Gerrit Goedhart (filmpjes helaas niet meer online).

Nu 7 jaar van actievoeren later is Gary deze week een belangrijke stap dichter bij het afschaffen van de hondenbelasting. Zijn burgerinitiatief 'Stop de Hondenbelasting' om een einde te maken aan de ‘blaftaks’, wordt op 3 december om 14:00 uur behandeld door de voltallige Tweede Kamer. 

Het debat zelf zal ongeveer 2,5 uur in beslag nemen. Naast de diverse woordvoerders van de verschillende Tweede Kamer fracties is de verwachting dat Minister Ollongren ook aanwezig zal zijn. Gary Yanover, de initiatiefnemer van dit burgerinitiatief zal het debat openen.

Jarenlang is hij bezig geweest om de benodigde 40.000 geldige handtekeningen te verzamelen om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Uiteindelijk zijn dat er 60.000 geworden. In april 2019 zijn deze aangeboden aan de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven.

De commissie heeft beoordeeld of het initiatief aan alle eisen voldoet. In februari stelde zij vast dat alles in orde was. Dat betekent dat het burgerinitiatief door kon naar de Tweede Kamer. In eerste instantie belandde het bij de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken. Die heeft nu bepaald dat het initiatief ‘gereed is voor plenaire behandeling’.

Voormalig Noordwijkerhouter Gary Yanover spreekt van een ‘mijlpaal in de actie tegen de hondenbelasting’. "Eindelijk kan het initiatief worden uitgelegd aan de Tweede Kamer en kan er discussie op gang komen. Politieke partijen moeten nu echt kleur bekennen".

Het doel van Gary is om artikel 226 uit de Gemeentewet te krijgen. Dat geeft gemeenten de bevoegdheid om hondenbelasting te heffen. Een toenemend aantal gemeenten ziet daarvan af, maar zij kunnen de belasting zelf niet afschaffen. Gary vindt het een onrechtvaardige belasting, die alleen dient om de kas van gemeenten (waaronder die van de gemeente Noordwijk) te spekken.

Foto PR.