Datum: 02-06-2023 - 21:49
22
okt
'20
GroenLinks stelt vragen aan college over: bevoorrading Voedselbanken in Noordwijkerhout en Noordwijk.
Geschreven door GroenLinks
Foto's Redactie BON

GroenLinks stelt vragen aan college over: bevoorrading Voedselbanken.

De voedselbanken voorzien dat het aantal klanten door het coronavirus sterk zal toenemen, maar hebben onvoldoende eten om iedereen te kunnen helpen. Daarvoor waarschuwde de voorzitter van Voedselbanken Nederland Leo Wijnbelt vanochtend op NPO Radio 1. Dit komt doordat de supermarkten een nieuw systeem hebben opgetuigd...

waarmee producten tegen het einde van de houdbaarheidsdatum met korting worden verkocht. Die worden daardoor niet meer naar de voedselbanken gebracht. De voedselbanken krijgen ongeveer de helft van het voedsel van landelijke organisaties. De andere helft komt van supermarkten uit de buurt.

Die laatste stroom zal naar verwachting sterk afnemen, doordat de winkels minder overhouden, zeggen de voedselbanken. Volgens Wijnbelt zal de impact per regio verschillen, maar betekent het dat er 30 tot 80 procent minder eten beschikbaar zal zijn. Dan gaat het met name om de gezondere, verse producten zoals groente en fruit. Bron NRC.

De fractie van GroenLinks heeft over dit bericht in de media de volgende vragen aan het college van de gemeente Noordwijk.

Vraag 1.
Is het college bekend met deze berichten?

Vraag 2.
Doet dit probleem zich ook voor bij voedselbanken in onze gemeente of dreigen er tekorten te ontstaan?

Vraag 3.
Indien dat het geval is: Gaat het college maatregelen nemen om tekorten te verhelpen of te voorkomen?

Met vriendelijke groet,
Ton Hoffmans
Fractie GroenLinks