Datum: 04-06-2023 - 03:55
07
okt
'20
Gemeente Noordwijk ontvangt het felbegeerde ESA-predicaat 'Noordwijk, heilzame zeebadplaats'.
Geschreven door Gemeente Noordwijk
Foto's Redactie BON

Gemeente Noordwijk ontvangt het felbegeerde ESA-predicaat 'Noordwijk, heilzame zeebadplaats'.

Na jarenlange voorbereiding onder leiding van de gemeente Noordwijk en Noordwijk Marketing, diverse metingen en wetenschappelijke analyses is aangetoond dat een verblijf in Noordwijk heilzame effecten heeft en een positieve bijdrage levert aan de vitaliteit. In Noordwijk komen gezond leven, gezond recreëren en gezond blijven samen....

Waarvan de oorsprong ligt in de heilzame elementen die van nature aanwezig zijn: in het zeewater, de lucht, het klimaat en de omgeving.

Aangepast programma
Als gevolg van het coronavirus kon de geplande grootse uitreiking in maart 2020 niet doorgaan. Op woensdag 7 oktober 2020 vond de uitreiking wel plaats. Coronaproof. Tijdens een zeer besloten bijeenkomst. Thierry Dubois, president van de European Spas Association en Janka Zálešáková kuurarts konden vanwege de reisbeperkingen helaas niet live aanwezig zijn.

Samen maken we Kuuroord Noordwijk
“Deze lastige en onzekere tijd benadrukt des te meer het belang van gezond zijn en energiek en vitaal blijven”, aldus burgemeester Wendy Verkleij in haar toespraak. "In Noordwijk is dat mogelijk. Daar zijn we ongelofelijk trots op. En daarom zetten we ook in op de kwaliteit van onze voorzieningen en werken we nauw samen met alle betrokken partijen om de gezonde en energieke gemeente verder gestalte te geven. Voor onze bezoekers, maar zeker ook voor alle inwoners."

Inspiratiebron voor iedereen
Met deze erkenning kan Noordwijk doorgroeien naar een volwaardige jaarondkuuroorddestinatie. Daaraan kan iedereen bijdragen. Quirine Kamphuisen, directeur-bestuurder Noordwijk Marketing: "Dit biedt Noordwijk enorm veel kansen.

Voor iedereen; bezoekers, inwoners, bedrijven, culturele organisaties en verenigingen. De erkenning is de inspiratiebron om samen aan de slag te gaan en te bouwen aan een kuuroord waar je jaarrond actief kunt werken aan je gezondheid en vooral ook heel erg kunt genieten."

European Spas Association
De erkenning ‘Noordwijk, heilzame zeebadplaats’ is toegekend door de European Spas Association. Dit is de branchevereniging van Europese kuuroorden en actief in 20 landen. Noordwijk treedt hiermee toe tot een voor Nederland nog relatief onbekende ‘familie’, die in landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal een grote naamsbekendheid heeft.

Impuls
De doorontwikkeling naar een jaarrondkuuroorddestination is opgenomen in de regionale ontwikkelagenda van de Economic Board Duin en Bollenstreek. Met het certificaat op zak kunnen Noordwijk en de regio aan de slag op een aansprekend thema. Werken aan je gezondheid. Je welbevinden. Je vitaliteit. Op steenworp afstand van alle stedelijke kernen in de Randstad.

Op de groepsfoto van links naar rechts: Jaap Smit, commissaris van de Koning Zuid-Holland, Quirine Kamphuisen, directeur-bestuurder Noordwijk Marketing, burgemeester Wendy Verkleij, Marlies Sobczak, ESPA en wethouder Roberto ter Hark.

Foto Hielco Kuipers.