Datum: 21-10-2020 - 07:02
   
06
okt
'20
Verslag najaarswandeling op Landgoed Tespelduyn. (foto's) in Noordwijkerhout.
Geschreven door Landgoed Tespelduyn / Maud van der Veen

Verslag najaarswandeling op Landgoed Tespelduyn. (foto's)

Het was echt paddenstoelenweer: een zacht regentje, grijze lucht en weinig wind. Met 38 mensen was de opkomst voor de Natuurwandeling op Tespelduyn erg hoog. Corona drijft ons kennelijk naar buiten, ook al is er regen voorspeld. Door de hoge opkomst hebben we in twee groepen het terrein van Landgoed Tespelduyn verkend...

Jan Bischoff Tulleken gaf eerst enige uitleg over de paddenstoel. Wat je boven de grond ziet is eigenlijk maar een klein deeltje van de paddenstoel. Het grootste deel zit onder de grond, het Mycelium. Dat is een netwerk van schimmeldraden, waar de paddenstoel van leeft. Het mycelium is dus veel groter dan de paddenstoel zelf.

Verder leven de meeste paddenstoelen samen met specifieke bomen. Ze leveren over en weer voedingsstoffen en vocht aan elkaar. Paddenstoelen zijn de opruimers van het bos. Als er geen paddenstoelen zouden zijn, zouden de bladen, dode stammen en takken lang niet zo goed vergaan.

Op de parkeerplaats vielen de Weidekringzwammen op, die overal in cirkels stonden. Daartussen door vonden we diverse Loodgrijze bovisten, een stuifzwam. Langs de rand stonden de Geschubde inktzwammen in alle stadia te pronken tussen het gras en struiken.

In het gras van hole 7 was de Zwartwordende Wasplaat goed te zien. De oranjekleurige hoeden staken goed af tegen het groene gras. Ze doen het daar goed, omdat het gras kort gehouden wordt. Onder de bomen langs de rand van het bos langs hole 7 waren veel Witte kluifzwammen te zien.

Op de takkenrillen (het opgestapelde hakhout en oude takken) aldaar, maar ook elders, vonden we het Wit oorzwammetje, het Rode meniezwammetje, Taailingen en Ruitertjes. 

In het oude duinbos stond de Spechtinktzwam weer in vol ornaat. We konden alle stadia van het bloeiproces goed volgen: van het kleine dopje dat uit de grond komt, naar de lange kegelvorm, waarna het hoedje zich tot een puntmutsje uitstrekt, om vervolgens als een steel met een plat zwart wordend petje langzaam in elkaar te zakken.

De Biefstukzwam had een goede plaats onder in de eikenboom gevonden, waar de grasmaaier waarschijnlijk een wond had achtergelaten. Het plooirokje stond fier in het natte gras. Tussen bomen en struiken vonden we verschillende Russula’s, Grasleemhoed, Zwavelkopjes en Helmmycena.

Op de oude stronken groeide de Zomerhoutzwam, Zwerminktzwammetjes, Zadelzwam en Zwavelzwam. En op de dode takken was natuurlijk ook van alles te vinden, zoals Kraterkogelkorstzwam, Witte korstzwam en de Asgrauwe
kaaszwam.

Langs het bollenveld vonden we nog de Grijze slanke amaniet. Ook die stond er in verschillende stadia over een lengte van wel 50 meter. Op een oude stronk van een Beuk zaten nog grote Witte bultzwammen, sommige groen uitgeslagen, andere bruinig van kleur. Aan de onderkant hingen Tepelgallen.

Al met al een rijke oogst aan verschillende paddenstoelen. We hebben 35 soorten op naam kunnen brengen.

Maud van der Veen
www.knnv.nl/bollenstreek/ 

Foto's PR.