Datum: 23-01-2022 - 08:15

27
sep
'20
Sinterklaas geeft reactie vanuit Spanje "Natuurlijk kom ik naar Noordwijkerhout, maar het gaat alleen even anders dit jaar".
Geschreven door GroenLinks Noordwijk

Motie GroenLinks Noordwijk: Laat Sinterklaas een feest voor 'alle kinderen' zijn.

GroenLinks Noordwijk wil dat de Sinterklaasviering in Noordwijk voortaan daadwerkelijk een feest voor 'alle kinderen' is. Om dat te bewerkstelligen roept fractievoorzitter Louis Koppel de gemeente op om alle organisaties die betrokken zijn bij Sinterklaasfeesten en -intochten aan te moedigen de zwarte-pietfiguur niet meer te gebruiken....

En om dat ook in alle gemeentelijke uitingen zelf niet meer te doen. Fractievoorzitter Louis Koppel: “Het mag inmiddels ruimschoots als bekend worden verondersteld dat de zwarte pietfiguur voor kinderen en volwassenen van kleur het feest, dat toch voor alle kinderen is bedoeld, deerlijk kan verpesten.

Ook als dat niet zo bedoeld is. Terwijl het ook algemeen bekend is dat het voor andere kinderen geen zier uitmaakt als piet van kleur verschiet. Laten we er dan ook in Noordwijk voor zorgen dat echt alle kinderen voortaan elk jaar écht van het Sinterklaasfeest kunnen genieten.”

De politiek beslist weliswaar niet over tradities, maar kan zich wel over uitspreken over hoe meer inclusiviteit kan worden verwezenlijkt. Om er zo aan bij te dragen dat Sinterklaas ook echt een feest voor álle kinderen en hun ouders kan zijn. Ook GroenLinks Noordwijk wil de zwarte-pietfiguur niet als een opzettelijk racistisch symbool karakteriseren.

Maar de figuur roept voor veel mensen meer associaties op met discriminatie, pesterijen en racisme dan met een vrolijk feest. Hier in Nederland, maar zeker ook internationaal. “Als gastvrije en internationaal georiënteerde gemeente, zou Noordwijk hier volgens ons toch passend, en wellevend, naar mogen handelen,” voegt Koppel toe.

Klik hier voor de motie.