Datum: 21-10-2020 - 09:40
   
27
sep
'20
Dutch Design uit Vietnam in de Wereldwinkel Noordwijkerhout.
Geschreven door Wereldwinkel Noordwijkerhout

Dutch Design uit Vietnam in de Wereldwinkel Noordwijkerhout.

De Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek is bij veel mensen vooral bekend om zijn duurzame meubels van sloophout, gemaakt in zijn atelier in Eindhoven. Eek ontwerpt echter ook andere voorwerpen, bijvoorbeeld van keramiek. Samen met de mallenmaker en de masterpainter in Bat Trang, een pottenbakkersdorp in Vietnam, heeft de Nederlandse ontwerper een serie vazen ontworpen...

De vazen combineren een moderne vorm met traditionele Vietnamese kleuren en motieven. De glazuurschilders bewerken hun keramiek al eeuwenlang op dezelfde manier. Door de inbreng van Piet Hein Eek zien de kraanvogels en het bamboe er verrassend grafisch en modern uit. De vazen worden inmiddels al meer dan 10 jaar geproduceerd.

De ontwerpen blijken tijdloos te zijn en kunnen als een echte design klassieker worden aangemerkt. Er worden hoge eisen gesteld aan het proces van glazuren. Dat blijft een uitdaging voor de producent. De vazen worden gemaakt onder faire omstandigheden en door de jarenlange afname en de goede prijs kunnen de pottenbakkers een goed bestaan opbouwen.

Piet Hein Eek
In 2009 bezocht Piet Hein Eek op verzoek van FairForward de werkplaats van Mai Vietnamese Handicrafts in het keramiekdorp Bat Trang voor het eerst. Hij werkte er samen met de mallenmaker en de masterpainter van de plaatselijke keramiekfabriek. Hieruit vloeiden de decoraties voor de serie vazen voort: bamboe en kraanvogels.

Vazen die een moderne vorm combineren met traditionele Vietnamese kleuren en motieven. De glazuurschilders decoreren hun keramiek al eeuwenlang op dezelfde manier, dan komt er een eigenwijze Hollander die zegt dat je de bamboestengels juist onregelmatig op de vazen moet zetten. “Over het resultaat zijn de schilder en ik uiteindelijk erg te spreken", aldus Eek.

De samenwerking tussen Piet Hein Eek en FairForward kwam tot stand dankzij Dutch Design. De vazen worden gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden en een faire prijs stelt hen in staat een goed bestaan op te bouwen.

Maandaanbieding
De vazen van Piet Hein Eek zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel en gedurende de maand oktober geldt een korting van 25%. Deze korting geldt trouwens voor alle Fairtrade vazen, dus ook voor die uit Mexico en Indonesië. Voor meer informatie over deze actie kijk op https://noordwijkerhout.wereldwinkels.nl