Datum: 30-05-2023 - 18:49
01
sep
'20
Wereldwinkel Noordwijkerhout viert feest tijdens Fairtrade Week.
Geschreven door Wereldwinkel Noordwijkerhout
Foto's Redactie BON

Corona treft ook producenten Wereldwinkel.

In Nederland heeft de coronacrisis veel mensen hard getroffen. In andere delen van de wereld is dat niet anders, met vaak dramatische gevolgen. Zo ontving de Wereldwinkel een zorgwekkend bericht van Gone Arty, importeur van Fairtrade kaarsen uit Swaziland. Door het stilvallen van het toerisme naar Zuid-Afrika en Swaziland is de verkoop van de kleurrijke kaarsen nagenoeg gestopt...

Om producent Swazi Candles te helpen heeft Gone Arty een grote order geplaatst. De Wereldwinkel steunt deze actie door in de hele maand september 25% korting te bieden op de Swazi Candles.

Bericht uit Swaziland
De fabriek van kaarsenproducent Swazi Candles staat in de Malkerns vallei, Swaziland. Tony Marshak ontvluchtte in 1981 het apartheidregime in Zuid-Afrika en nam in 1982 het initiatief om deze fabriek in Swaziland op te richten. Hij ontwikkelde een uniek procedé om de karakteristieke kaarsen te maken. De fabricage van de kaarsen biedt werk aan 70 mensen. De situatie voor Swazi Candles is op dit moment zeer ernstig.

Ongeveer 75% van hun verkoop was aan bezoekers en toeristen, 25% werd geëxporteerd. Door corona is het toerisme naar Zuidelijk Afrika van de één op de andere dag stil komen te liggen. Dit heeft grote gevolgen. Momenteel gelden er quarantaine maatregelen voor bezoekers, maar ook als reizen straks weer kan is het de vraag of de toeristensector zich na deze crisis kan herstellen.

Er staat een grote reeds geproduceerde bestelling voor de Verenigde Staten klaar voor verzending. Door COVID-19 is de order echter afgezegd en zal niet aangekocht worden. Dit is dramatisch, want er is ook geen deposit vooraf betaald. Van overheidssteun is in Swaziland geen sprake.

Swazi Candles probeert nu het fabrieksterrein te verkopen om zo op kleinere schaal door te starten. Ze zullen van veel personeel met een lange staat van dienst, afscheid moeten nemen. Gone Arty heeft een grote bestelling gedaan om in ieder geval een deel van de productie in stand te houden. Zo hopen zij Swazi Candles te kunnen behouden, maar het is kantje boord.

Light from Afrika
De kaarsen uit Swaziland worden op een speciale manier met de hand gemaakt. Het productieproces van 1 kaars gebeurt handmatig en bestaat uit verschillende fasen. De binnenkant van de kaars is van kneedbare lokale was die, voordat het wordt gebruikt, als bolletjes in een soort warmhoudlade wordt bewaard. Deze bolletjes worden in een vorm gekneed. Daaromheen wordt gekleurde, harde was in repen op de zachte was ‘geplakt’.

Deze repen zijn al voorzien van bijvoorbeeld dierenprints, dierenfiguren, geometrische figuren, of authentieke symbolen. Wanneer de kaars de juiste vorm heeft, gaat de kaars in een koud bad, om daarna te worden gedroogd in een droogkast. Vervolgens gaat de lont in de kaars die wordt vast gegoten met een beetje was.

Tenslotte gaat de kaars in een badje vloeibare was voor de glans en wordt verpakt in cellofaan en voorzien van een kaart met ‘Light from Africa’. Dit ambachtelijke procedé is gefilmd en hieronder te zien.

Actie
Ook de Wereldwinkel wil een steentje bijdragen en heeft een flinke voorraad kaarsen ingeslagen. Voor de klant betekent dit korting. De hele maand september geldt 25% korting op de Swazi Candles. Voor alle duidelijkheid: korting heeft geen invloed op de prijs die de producenten krijgen voor hun artikelen. Zij hebben hun Fairtrade prijs reeds ontvangen.

Foto's en filmpje PR.