31
aug
'20
Gezonde Taal in de 'Week van Lezen & Schrijven' bij de bibliotheek in Noordwijkerhout.
Geschreven door Bibliotheek Noordwijkerhout
Foto's Redactie BON

Gezonde Taal in de 'Week van Lezen & Schrijven' bij de bibliotheek.

Van maandag 7 tot en met zondag 13 september vindt de 'Week van Lezen en Schrijven' plaats. Voor de Bibliotheek Bollenstreek is dat aanleiding om extra aandacht te schenken aan laaggeletterdheid in onze regio. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Gezonde Taal’. In alle vestigingen worden boeken over dit thema extra in het zonnetje gezet. Speciaal voor laaggeletterden...

en hun taalcoaches is bovendien een serie boekjes over taal en gezondheid opgenomen in de collectie. Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterden vaak een slechtere gezondheid hebben dan mensen die wél moeiteloos lezen en schrijven.

Laaggeletterden hebben bijvoorbeeld moeite met het vinden van de juiste informatie, ze kunnen zich minder goed voorbereiden op een gesprek met de huisarts en vinden het lezen van bijsluiters lastig. Met de nieuwe serie boekjes kunnen zij zich voorbereiden op gesprekken over hun gezondheid.

In onze regio wonen naar schatting ruim tienduizend mensen voor wie moeiteloos lezen en schrijven niet vanzelfsprekend is. Ongeveer de helft van hen komt uit het buitenland, de andere helft is hier geboren en getogen.

Het Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek ondersteunt laaggeletterden bij het verkrijgen van een grotere zelfstandigheid. Taalcoaches spelen daarbij een belangrijke rol. Taalcoaching heeft een positief effect op het leren van de taal, de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van taalvragers en het is ook gewoon ontzettend leuk!

Op onze website www.bibliotheekbollenstreek.nl is meer informatie te vinden en kan men zich aanmelden als taalcoach.