Datum: 24-09-2020 - 18:49
30
aug
'20
Hondekop en Muizeneus gespot op het spoor bij Noordwijkerhout. (foto's + filmpje)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Hondekop en Muizeneus gespot op het spoor bij Noordwijkerhout. (foto's + filmpje)

Zondagmiddag 30 augustus konden treinliefhebbers rond de klok van 13.15 uur weer even genieten van twee nostalgische treinen op het spoor langs de Leidsevaart in Noordwijkerhout. De geliefde treinen de Hondekop (Mat’54) en de Muizeneus (Mat'46) zijn onlangs helemaal gerestaureerd en worden er momenteel conditieritten gereden. Zo kregen de treinspotters vandaag de kans om een plaatje...

te schieten bij o.a. bij Piet Gijs in Noordwijkerhout bij de treinrit van Leiden naar Haarlem.

De Hondekop werd in 1962 gebouwd bij Werkspoor in Amsterdam. De groene trein met de kenmerkende stompe neus, die officieel de Mat '54 heet, werd al snel heel populair. De trein was namelijk zo zwaar dat hij heel rustig reed. De Hondekop reed tot 1996 als intercity en als stoptrein door heel Nederland. De laatste Hondekop is ondergebracht in het Spoorwegmuseum in Utrecht en daar in oude luister hersteld.

Voorloper van de Hondekop was de Muizeneus, die kort na de Tweede Wereldoorlog door Werkspoor in Utrecht werd gebouwd. Deze Mat '46 was donkergroen met een rode bies. De Muizeneus was de meestgebruikte trein in de jaren 50 en 60. In 1983 verdween het laatste exemplaar uit de dienstregeling.

Foto's Flashlight Fotografie en Nils Weijers en filmpje BON.