Datum: 08-06-2023 - 22:43

 

14
aug
'20
Politie Noordwijk waarschuwt voor internetoplichters: 76-jarige man opgelicht voor € 16.000,-.
Geschreven door Politie Noordwijk
Foto's Redactie BON

Politie Noordwijk waarschuwt voor internetoplichters: 76-jarige man opgelicht voor € 16.000,-.

Een 76-jarige man uit het werkgebied van de Politie Noordwijk is onlangs via internet opgelicht voor een bedrag van 16.000 euro. Omdat uit het onderzoek is gebleken dat het hier vermoedelijk gaat om internationaal opererende criminelen, is de kans klein dat het slachtoffer zijn geld terug zal zien. We waarschuwen onze volgers met klem om bedacht...

te zijn op dit soort praktijken en goed onderzoek te doen voordat burgers hun zuurverdiende geld investeren.

De man werd telefonisch benaderd om een deel van zijn pensioengeld te beleggen. Men bracht een verhaal dat inspeelde op het feit dat pensioenen gekort worden en er geen spaarrente meer is, waarop het slachtoffer logischerwijs nieuwsgierig werd naar een manier om dit op te vangen. Hoewel hij aanvankelijk wel aarzelde om met deze mensen in zee te gaan, wisten de bellers bij hem de druk zodanig op te voeren dat hij overstag ging.

Via een geïnstalleerd programmaatje op zijn pc namen de cybercriminelen op afstand de pc over en zette allerlei betaalopdrachten klaar, die het slachtoffer wederom onder druk zelf uitvoerde. Ze wisten hem zodanig onder druk te zetten dat hij bij bank regelde dat hij rood mocht staan op zijn rekening. Ruim 16.000 euro werd hem uiteindelijk op deze manier ontfutseld, wat hij gespaard had voor zijn oude dag.

Het slachtoffer was logischerwijs enorm ontdaan van wat hem was overkomen en deelde zijn verhaal met de thuiszorgmedewerkster die het balletje aan het rollen bracht. Na contact met de bank werd de rekening van het slachtoffer geblokkeerd en is aangifte gedaan van oplichting. De recherche startte vervolgens een onderzoek in de hoop de verantwoordelijken te traceren en zo het slachtoffer zijn geld terug te kunnen bezorgen.

Helaas werd al snel duidelijk dat het hier moet gaan om gelouterde internationaal opererende criminelen. Zij zijn er door gebruik te maken van allerlei domeinen, servers en providers in geslaagd hun gangen vrijwel niet traceerbaar te maken. Het slachtoffer is, onder andere door zijn bank, voor een bedrag van circa 6000,- gecompenseerd voor het verlies van zijn geld.

De kans dat hij de rest van zijn geld nog terug ziet en/of dat de verdachten kunnen worden achterhaald, is nihil. Ondanks dat, heeft het slachtoffer wel aangegeven dat hij zich enorm gesteund heeft gevoeld door onze collega’s en dat wij hem weer een beetje het vertrouwen in de mensheid terug hebben kunnen geven. Een eervol compliment in een ronduit trieste zaak.

Wees alert!
Dit soort criminelen hebben een gehaaide manier van werken en slagen erin om de vaak kwetsbare slachtoffers zodanig te beïnvloeden dat zij uiteindelijk in zee gaan met deze mensen, met alle dramatische gevolgen van dien. We willen onze volgers op het hart drukken alert te zijn wanneer ze worden benaderd met dergelijke voorstellen.

Het verdient altijd de aanbeveling een bedrijf even na te trekken via bijvoorbeeld Google. Bent u onverhoopt toch slachtoffer geworden of vertrouwt u het niet, neem dan direct contact op met uw bank en doe altijd aangifte.

Meer informatie over (internet)oplichting is te vinden op de website van de politie: https://www.politie.nl/themas/oplichting.html 

Politie Noordwijk.