Datum: 23-09-2020 - 12:37
07
aug
'20
Bollengrond steeds vaker onder water gezet, vogels maken daar dankbaar gebruik van in Noordwijkerhout. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Bollengrond steeds vaker onder water gezet, vogels maken daar dankbaar gebruik van. (foto's)

Bloembollenland staat steeds vaker drie tot zes maanden onder water als middel tegen ziekten, zo ook nu op een groot stuk land aan het Westeinde. Bodemziektes zijn lang chemisch bestreden maar deze middelen mogen veelal niet meer worden gebruikt tegen de schadelijkste besmetting 'stengelaaltje'. De kwekers stappen tegenwoordig steeds meer over op de milieuvriendelijke aanpak via 'inundatie'... 

'Inundatie' is het voor langere tijd (drie tot zes maanden) onder water zetten van een stuk bollenland, hiermee worden een aantal grondgebonden ziekten, plagen en onkruiden bestreden en is een onschadelijke, biologische ontsmetting van het bloembollenland.

De inundatie van de bollengrond aan het Westeinde is uitgevoerd door de firma A. Geerlings Loonbedrijf & Machineverhuur uit Noordwijkerhout. Volgens kenners biedt de aanpak ook ecologische voordelen, vogels vinden er voedsel omdat het water muggen en watervlooien aantrekt.

Leden van de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk hebben er de volgende vogels al gespot: Visdieven, Kokmeeuwen, Lepelaars, een juveniele Wulp en een Oeverloper. Bovendien scheren er Boerenzwaluwen en Huiszwaluwen vaak over het water. Klik hier voor foto's van de vogels.

Foto's BON.