03
aug
'20
'Verzetsmuseum op wielen' in het kader van '75 Jaar Vrijheid' voor de cliënten van Munnekeweij. (foto's)
Geschreven door Redactie BON

'Verzetsmuseum op wielen' in het kader van '75 Jaar Vrijheid' voor de cliënten van Munnekeweij. (foto's)

Verenigingen en organisaties konden in het kader van het themajaar 2020 een subsidieaanvraag doen bij de gemeente Noordwijk voor het organiseren van activiteiten met als thema '75 Vrijheid'. Er werden op allerlei gebieden flink wat aanvragen gedaan, maar helaas zorgt het coronavirus er ook hier voor dat de meeste initiatieven niet tot uitvoer gebracht kunnen worden dit jaar....

Ook de organisatie van Woonzorgcentrum Munnekeweij had met de gevraagde en gekregen subsidie, een mooi programma in elkaar gezet voor de cliënten. Helaas heeft tot vandaag geen enkele van deze '75 jaar vrijheid' activiteiten kunnen plaatsvinden. Men hoopt als de corona-omstandigheden het toe laten, dat men in de komende maanden een aantal activiteiten toch kan laten doorgaan.

De eerste thema-activiteit die wel doorgang kon vinden is de plaatsing naast het woonzorgcentrum van het 'Verzetsmuseum op wielen'. Eigenlijk is deze tentoonstelling opgezet voor jongeren maar de organisatie van Munnekeweij dacht in het kader van '75 jaar Vrijheid' dat deze tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog ook heel interessant en passend is voor de cliënten van het Woonzorgcentrum.

In de trailer van het 'Verzetsmuseum op wielen' van bijna 11 meter lang, staan in verschillende kamers de waargebeurde verhalen opgetekend van Eva, Jan, Nelly en Henk. In de vrachtwagen gaan de bezoekers terug naar het jaar 1940: Nederland is bezet door nazi-Duitsland. In vier verschillende huizen gaan ze, met een opdrachtenboekje in de hand, op zoek naar voorwerpen, foto’s, documenten en de daarbij behorende verhalen.

Zo lezen en horen de bezoekers via koptelefoons de waargebeurde oorlogsverhalen van de Joodse vluchteling Eva, het Nederlandse NSB-meisje Nelly, Jan met ouders in het verzet en Henk uit een alledaags gezin. Op een aantrekkelijke manier ontdekt men wat er in Nederland tijdens de oorlog is gebeurd en bij de jongeren wordt daarna met elkaar gepraat over goed en fout; over meelopen, wegkijken of juist opkomen voor anderen.

Het 'Verzetsmuseum op wielen' staat twee dagen opgesteld bij Munnekeweij en zo kunnen de cliënten van het woonzorgcentrum en de deelnemers van de dagbesteding in kleine groepjes de tentoonstelling met een activiteitenbegeleidster bezoeken. Van het gekregen subsidiebedrag zijn ook nog radio's, met een oud uiterlijk en voorzien aan de binnenkant van huidige technieken, gekocht voor iedere huiskamer op de verschillende etages.

Men hoopt dat de volgende activiteiten in de loop van dit jaar toch nog plaats kunnen vinden: optredens van St. Jeanne d'Arc, Popkoor Bloom, The Starsisters (Carin Meiland en Teddy vd Burg) en de fototentoonstelling met het thema '75 jaar Vrijheid' georganiseerd met behulp van NoVaTo.