Datum: 26-09-2020 - 04:50
03
aug
'20
Politiebericht: Man valt hulpdiensten lastig bij incident op Brittenhuis.
Geschreven door Politie Bollenstreek Noord

Politiebericht: Man valt hulpdiensten lastig bij incident op Brittenhuis.

Een politieagent heeft op de Facebook-pagina van Politie Bollenstreek Noord zijn verhaal gedaan over een incident van zondagavond op Brittenhuis in de wijk Zeeburg. Politiebericht: Zondagavond 3 augustus, omstreeks 22.30 uur krijgen collega's een melding van een man die op straat ligt in Noordwijkerhout. Samen met een ambulance rijden de collega's naar de locatie. Al gauw krijgen zij te horen dat de man op straat gereanimeerd moet worden......

Eenmaal ter plaatse zijn de collega's van de ambulance druk met het redden van de man en verrichten de politie-agenten hand en span diensten voor de ambulance medewerkers. Werkzaamheden die wij graag doen. Toch wordt er gevraagd om extra politie. De man die gereanimeerd wordt ligt midden op straat en dit trekt veel bekijks.

Ik kom met meerdere politie-collega's ter plaatse en het blijkt dat we net op tijd zijn. Ik zie dat bijna iedereen netjes op afstand blijft, maar dat regels blijkbaar niet voor iedereen gelden. Ik zie een man, gewapend met een mobiele telefoon, zich los maken van de rij met toeschouwers. Voor een moment twijfel ik; zie ik dit nou goed? Helaas zie ik het goed.

Al filmend zie ik deze man naar voren lopen om blijkbaar zo dicht mogelijk bij het slachtoffer te komen. Gelukkig wordt hij snel door een politie-collega tegengehouden, maar dit gaat ook niet zonder slag of stoot. De man heeft diverse aansporing nodig om weer terug te gaan. In plaats van begrip moet hij niet alleen met gepraat, maar zelfs met lichte dwang achteruit geduwd worden.

Ondertussen vraag ik mij af: Wat bezielt zo iemand? Niet alleen zorgt hij voor extra belasting bij ons als politie, maar ook de ambulancemedewerkers worden afgeleid van hun werkzaamheden. Aandacht die zij hard nodig hebben om het leven van deze man te redden. En dan heb ik het nog geen eens over wat dit gedrag van de man doet met familie van het slachtoffer of eventueel met dit slachtoffer mocht dit filmpje gedeeld worden op wat voor manier dan ook!

De man die gereanimeerd werd wordt (gelukkig) meegenomen naar het ziekenhuis en ik blijf uiteindelijk achter. Op het moment dat ik naar mijn auto wil lopen komt de weggestuurde man weer aan lopen en ik twijfel een moment of ik zijn antwoord wel wil weten, maar ik besluit toch te vragen wat de man bezielde om te gaan filmen. Ik hoor hem antwoorden 'dat hij wilde weten wie het was'.

Ik zeg hem dat ik dit echt kansloos vind en dat ik hem weet te vinden als ik zijn filmpje ook maar ergens tegen kom. Hij vraagt aan mij of dat een bedreiging is. Ik zeg tegen hem dat hij dit als belofte mag opvatten en dat ik zijn gedrag echt niet vond kunnen. Er volgt nog een kleine discussie, maar uiteindelijk loopt de man weg naar zijn woning. Ik stap in en rij weg. Hopend dat ik niet te vaak zulke mensen meer zal tegen komen.

Politie Bollenstreek Noord.