Datum: 30-03-2023 - 15:54
Geniet met Pasen van een Paasontbijt, Paasbrunch of Paasdiner bij:
Como & Co, Eeterij de Beleving of Landgoed Tespelduyn. Klik hier!

 

10
jul
'20
Verslag van de voorjaarswandeling op Landgoed Tespelduyn in Noordwijkerhout. (foto's)
Geschreven door Landgoed Tespelduyn / Maud van der Veen
Foto's Redactie BON

Verslag van de zomerplantenwandeling op Landgoed Tespelduyn. (foto's)

Het weerbericht van zaterdagochtend 4 juli: af en toe een bui, in de loop van de dag opklaringen vanuit het westen. Zal wel meevallen, denk je dan. Nou, een harde wind met stevige motregen. Daar word je goed nat van, maar dat mocht de pret niet drukken. Met 15 enthousiaste, regenbestendige deelnemers hebben we in twee uur weer veel leuke planten gespot tijdens de zomerplantenwandeling (foto 1) op Landgoed Tespelduyn...

Cultuur en natuur
Tespelduyn is een golfbaan met veel natuurrijke gebieden, waar geen golfers komen en waar de natuur de kans krijgt ongehinderd te groeien en bloeien. Een deel van het landgoed is vroeger als tuin aangelegd. Dat zorgt ervoor dat je er ook nog steeds veel tuinplanten aantreft.

De fairways, waar gegolfd wordt, worden regelmatig gemaaid, waardoor grote groene grasvlakten zijn ontstaan, die het geheel een weids en groen aanzien geven. Tussendoor maken boom- en struikpartijen en zandvlakten (bunkers) het de golfers moeilijk, maar geven ze de vogels een goed onderkomen.

Aangeplant
De aanplant dateert van ongeveer tien jaar geleden. Rododendron, Hortensia, Puntwederik, Gevleugelde Hertshooi, Moerashyacint, Waterlelies, Hangende zegge, Schildblad, Gunnera zijn nog volop te vinden. (foto 2 en 3)

Wild
Op Tespelduyn zijn veel wilde planten te vinden. Bij de inventarisatie in 1997 vonden we gedurende het jaar wel 200 verschillende planten. In de loop der jaren zien we dat de wilde planten van plaats veranderen. Stond er in 1997 één stalkaars op de westkant van de terp, dit jaar zijn het er wel vijftig. Was er toen een enkele rietorchis te vinden, tegenwoordig vinden we er 100 tegelijk. (foto 4)

Vonden we toen een enkele Bosandoorn, nu staan er velen langs de rand van bijvoorbeeld hole 5 en voor het restaurant bij de klok. Stond er op de zuidhelling van de terp af en toe een margriet, nu staat het er vol. Verwachtte we een explosie van distels door het spuitverbod, bleek dat reuze mee te vallen.

Verrijking van de natuur
Om de natuur te stimuleren is vorige jaar een veldbloemenstrook ingezaaid. Dit jaar is het veld tot volle wasdom gekomen. Er bloeien inmiddels veel meer verschillende soorten veldbloemen en daardoor verschilt de kleurstelling elke maand.

We vonden op in het perk o.a. Gele kamille, Echte kamille, Witte honingklaver, Rolklaver, Rode en Witte klaver, Brunel, Papaver, Knoopkruid, Korenbloem, Biggenkruid, Duizendblad, Dagkoekoeksbloem, Zuring, Keizerskaars, Teunisbloem, Margriet, Kaasjeskruid, Boterbloem en Harig wilgenroosje, Akkerdistel en Speerdistel. (foto 5)

Langs de paden
Maar ook langs de paden is genoeg moois te vinden. Het maaibeleid is aangepast, zodat delen van de baan amper gemaaid worden. De meeste planten zijn aankomen waaien. Zaden kiezen doorgaans hun eigen plekje om te ontkiemen.

Tespelduyn heeft veel verschillende biotopen, waardoor je er dus veel verschillende planten vindt. De variatie in kleur is enorm. Hieronder een kleine selectie van hetgeen we gevonden hebben. (De foto’s zijn op een ander moment genomen) (foto 6)

Maud van der Veen
www.knnv.nl/bollenstreek/