Datum: 10-07-2020 - 18:54
29
jun
'20
Pad langs de N206 in De Zilk krijgt de naam het 'Everett Eugene Geigerpad'. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Pad langs de N206 in De Zilk krijgt de naam het 'Everett Eugene Geigerpad'. (foto's)

Het college van B&W van de gemeente Noordwijk heeft er mee ingestemd om het (wandel)pad over de dijk langs de N206, vanaf de nieuwbouw van ‘Het Zilt’ tot aan de provinciegrens met Noord-Holland, het 'Everett Eugene Geigerpad' te noemen. Het verzoek kwam van Fred van der Putte uit De Zilk, die graag zag dat er een (wandel)pad vernoemd zou worden naar de in 1944 neergestorte Amerikaanse piloot Everett Eugene Geiger..

Het einde van het pad, tegen de grens met de provincie Noord Holland, is ook de plek waar het betreffende vliegtuig destijds is neergestort. Vandaar de wens van Fred om het gehele stuk de naam het 'Everett Eugene Geigerpad' te geven en geeft hij aan: Mensen als Geiger verdienen ons respect. Hij heeft zijn leven gewaagd. Dankzij hen leven wij nu in vrijheid. Het pad maakt ook deel uit van het wandelnetwerk Bollenstreek (zie kaart).

Lezing Fred van der Putte.
Vijf jaar geleden hield Fred van der Putte na jaren van onderzoek, een lezing over een vliegtuig wat op 24 februari 1944 neerstortte in het duin vlakbij de Tiltenberg in De Zilk. Vijftien vluchten maakt piloot, 2de luitenant Everett Eugene Geiger in zijn Lockheed P-38 Lightning als begeleider van B17-bommenwerpers.

De zestiende keer hapert de rechtermotor. Vliegend boven Haarlem wil de Amerikaan de schade beoordelen en legt zijn zuurstofmasker op zijn schoot. Als hij het rechterraam opendoet ontstaat een steekvlam. Door de brand in de cockpit is hij genoodzaakt onmiddellijk te springen.

Daarvoor draait hij het toestel op zijn rug en laat zich aan zijn parachute uit de cockpit vallen. De piloot landt veilig in de duinen, met lichte brandwonden. Het toestel crasht in het duin vlak bij De Tiltenberg. De Duitse bezetters volgen de verrichtingen van het brandende vliegtuig en rekenen Geiger in als hij neerkomt. In een nabije bunker wordt een arts gevraagd zijn brandwonden te verzorgen.

Hierna wordt hij overgebracht naar de gevangenis Weteringschans te Amsterdam. Na drie dagen gaat hij verder op transport naar het krijgsgevangenkamp Oberürsel, bij Frankfurt. Na verhoor gaat hij per trein naar het plaatsje Barth in Noord-Duitsland en vandaar naar kamp "Stalag luft 1". Hier zit hij tot het einde van de oorlog gevangen, samen met 9000 andere luchtmacht gevangenen.

Op 1 mei 1945 vluchten de Duitse kampbewakers voor de Russen en de gevangen Amerikanen nemen zelf het kamp over. Door de USAF worden B17- en C47-toestellen ingezet om de gevangen te repatriëren naar Frankrijk, om in kamp Lucky Strike aan te sterken. Van hieruit gaat hij per boot naar Amerika. De gebeurtenissen blijven hem levendig bij tot het eind van zijn leven in 1999.

Bron tekst en foto's: Fred van der Putte / Genootschap Oud De Zilck. (+ interview LD)