Datum: 11-07-2020 - 19:08
22
jun
'20
56 AED's en 554 burgerhulpverleners in Hartveilig Noordwijk. Word ook burgerhulpverlener en red levens!
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

56 AED's en 554 burgerhulpverleners in Hartveilig Noordwijk. Word ook burgerhulpverlener en red levens!

Al eerder verscheen er een artikel op Blik Op Noordwijkerhout over 'Noordwijkerhout is Hartveilig'. Er zijn nu 554 burgerhulpverleners in de gemeente. Daarnaast zijn er 37 AED’s aangemeld die 24/7 beschikbaar zijn en nog eens 19 die op bepaalde gedeelte van de dag beschikbaar zijn. Op het kaartje kunt u zien waar in de gemeente Noordwijk de AED's ongeveer te vinden zijn....

 

Adressen in de vier woonkernen van de gemeente Noordwijk zijn er nog niet in verband met de privacywet. De gemeente werkt er hard aan om alle houders van de AED's te benaderen voor toestemming. Als geregistreerde burgerhulpverlener bij www.hartslagnu.nl. kunt u na inloggen wel zien waar de AED kasten in de gemeente Noordwijk zich bevinden, ook op de app van HartslagNu zijn deze zichtbaar.

Zes minuten:
Enkele jaren geleden bleek uit onderzoek dat de kans om een hartaanval te overleven aanzienlijk kon worden verhoogd als er meer burgers zijn die kunnen reanimeren. Naast deze vaardigheid is het belangrijk dat er een goede dekking van AED's (Automatische Externe Defibrilator) is in buitenkasten.

De dekking binnen de bebouwde kom is dat er een AED beschikbaar moet zijn op maximaal 500 meter afstand en dat deze 24 uur per dag en zeven dagen per week toegankelijk moeten zijn. Indien deze voorzieningen er zijn en er genoeg vrijwilligers zijn die kunnen reanimeren verhoogt dit de kans op reanimatie met 50-70 %. Hierdoor kan vaak de reanimatie binnen 6 minuten na melding bij 112 gestart worden.

HartslagNu is het reanimatie oproepsysteem van Nederland.
Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. Ook jij kunt helpen!

Als burgerhulpverlener kun je levens helpen redden in jouw buurt. Kun jij reanimeren? Word burgerhulpverlener! Meld je aan via www.hartslagnu.nl. Wilt u leren reanimeren? Geef u dan op voor de cursus via www.hartstichting.nl/reanimatie. In slechts vier uur leert u reanimeren en de AED gebruiken.

Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te gaan reanimeren of om een AED te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is. De oproep komt binnen op je telefoon. Op de oproep staat het adres waar de reanimatie moet gaan plaatsvinden en het adres waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt met toegangscode om de kast te openen.

Meer weten? Bekijk de animatie onder het artikel.