Datum: 16-05-2022 - 10:54
17
jun
'20
Twee bomen met iepziekte worden gekapt op de Maandagsewetering en Dijkzicht in Noordwijkerhout.
Geschreven door Bron: Gemeente Noordwijk

Twee bomen met iepziekte worden gekapt op de Maandagsewetering en Dijkzicht.

De groenspecialist van de gemeente Noordwijk pikte onlangs tijdens een inspectieronde er twee iepen tussenuit, hierbij werd helaas de gevreesde iepziekte geconstateerd. Eén iep staat er aan de Maandagsewetering en de ander bij Dijkzicht in Noordwijkerhout. Het zijn zeer forse Iepen en daarmee ook opvallende bomen die het straatbeeld sieren. Omdat het een progressieve en dodelijke ziekte is gaat de gemeente ze kappen. Het werk staat gepland...

in de week van 22 juni 2020 – 26 juni 2020.

Iepenspintkever
De iepziekte veroorzaakt verwelking van takken en ten slotte sterfte van de hele boom. De schimmels groeien in houtvaten van de boom. De schimmel wordt verspreid door de grote en de kleine iepenspintkever.

Stille sloper
De volwassen kevers voeren een rijpingsvraat uit aan de okselknoppen van gezonde bomen. Ze brengen zo een infectie tot stand. In zieke, reeds aangetaste bomen, zogenaamde broedbomen, leggen ze hun eieren in een gang onder de bast.

Zeer besmettelijk
De iepziekte is zeer besmettelijk. De bomen worden daarom onder speciale maatregelen geveld en verwerkt. De achtergebleven stammen worden nabewerkt om verdere verspreiding van de kever en de schimmel tegen te gaan.

Herplant
De gemeente heroverweegt herplant op de plek. Dat zullen echter geen iepen zijn. Dat kunnen wellicht resistente iepen worden, of een andere boomsoort.

Foto PR: boven > Maandagsewetering, onder > Dijkzicht.