Datum: 11-07-2020 - 19:09
07
jun
'20
noordwijk nieuws blik vattenfall groen licht offshore windproject grootste ter wereld hollandse kust zuid windpark zee
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Vattenfall geeft groen licht voor grootste offshore windproject ter wereld, Hollandse Kust Zuid wordt grootste windpark op zee.

Vattenfall heeft de definitieve investeringsbeslissing genomen voor Hollandse Kust Zuid 1-4, en gaat door met de bouw van wat het grootste offshore windpark ter wereld wordt. Als het in 2023 volledig operationeel is, is offshore windpark Hollandse Kust Zuid met een geïnstalleerde capaciteit van 1.500 MW het grootste in zijn soort ter wereld. Het zal dan een duurzame elektriciteitsproductie hebben die overeenkomt...

met het jaarverbruik van ruim twee miljoen Nederlandse huishoudens. Na het winnen van twee subsidievrije aanbestedingsrondes in 2018 en 2019, zijn aan Vattenfall de vergunningen voor de bouw van Hollandse Kust Zuid verleend.

Om het ontwikkelproces te optimaliseren zijn de twee projecten gecombineerd tot één windpark. Zowel de bouw, die offshore in 2021 van start gaat, als de exploitatie van het windpark en het daarvoor te ontwikkelen onderhoudscentrum zullen belangrijke kansen creëren voor het regionale bedrijfsleven en zorgen voor langdurige hoogwaardige werkgelegenheid.

Het park komt op ongeveer tussen de 18 en 22 kilometer uit de kust te liggen. Tussen Zandvoort en Den Haag komen vier kavels, zoals op de foto te zien is. Vattenfall gaat het windpark zonder overheidsgeld bouwen. Daarmee is dit het eerste subsidievrije windpark in Europa. De kosten zullen enkele miljarden zijn, maar Vattenfall doet daar geen uitspraken over.

Het hele park zal uiteindelijk bestaan uit 140 turbines van maximaal 250 meter hoog. Daarmee kunnen dus 2 tot 3 miljoen huishoudens van groene stroom worden voorzien.