03
jun
'20
Noordwijkerhouters willen graag een coffeeshop openen in het dorp.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Noordwijkerhouters willen graag een coffeeshop openen in het dorp.

In het digitale rondetafelgesprek van de gemeenteraad op dinsdag 2 juni, maakten twee geboren en getogen Noordwijkerhouters gebruik van het spreekrecht. In hun spreektijd gaven beide heren aan graag hun droom na te jagen en een eigen onderneming te willen starten. Nu is dat op zich niet zo vreemd maar het idee van de heren, het willen starten van een coffeeshop in ons dorp, heeft al eerder...

in andere gemeenten voor veel discussies gezorgd. De heren werken al een tijdje in de horeca- en toerismesector en willen nu graag zelf gaan ondernemen en het liefst in Noordwijkerhout. 

Ze geven aan dat er veel leegstand van winkels is in het dorp en ook weinig sfeer, zij willen dat met hun inbreng gaan veranderen en Noordwijkerhout nieuw leven inblazen. Dit kan volgens de Noordwijkerhouters door middel van hun idee, het starten van een coffeeshop op bv Marktplein 5 (voormalige slijterij) in Noordwijkerhout.

Het zou dan alleen een verkoopplek moeten gaan worden en geen gebruikersplek (rookruimte). Bij een onderzoek heeft op 1 op de 5 Nederlanders van 18 jaar en ouder aangegeven dat men wel eens cannabis gebruikt heeft en op dit moment moeten Noordwijkerhouters om het legaal te kunnen kopen daarvoor naar Lisse of Leiden.

Met een eigen coffeeshop in Noordwijkerhout blijven de mensen hier en daarmee geven ze hun geld uit in ons dorp. Tevens zal er door het op een legale manier verkrijgen van cannabis in ons dorp, het illegaal dealen en de daarmee gepaard gaande criminaliteit (die er op dit moment is) van straat halen; aldus de twee heren.

Op verschillende vragen van commissieleden gaven de heren aan dat men wil gaan werken volgens de strenge geldende voorwaarden (o.a. niet verkopen aan jeugd, geen overlast veroorzaken, geen harddrugs) voor het voeren van een coffeeshop, om daarmee in aanmerking te kunnen komen voor een exploitatievergunning en gedoogverklaring.

Verschillende fracties willen er op een ander tijdstip wel verder over praten met de heren, maar gaven nog niet aan of men een voor- of tegenstander was van de komst van een coffeeshop in Noordwijkerhout.

De heer de Moor van Bruisend Noordwijk gaf aan dat er wel draagvlak moet zijn onder de bevolking voor de komst van een coffeeshop en zijn fractie zegde toe een poll in het leven te gaan roepen waar de Noordwijkerhouters hun mening kunnen geven over dit onderwerp.

Officieel is er dan ook nog geen aanvraag ingediend door de twee insprekers, maar men wil wel graag verder in gesprek met de gemeente en de politiek. Wie weet komt er een vervolg.....