01
jun
'20
Lezers schrijven: Monumentaal groen in centrum bedreigd in Noordwijkerhout.
Geschreven door Lezers schrijven.

Lezers schrijven: Monumentaal groen in centrum bedreigd met kap.

In de rubriek 'Lezers schrijven' kunnen inwoners van Noordwijkerhout en De Zilk hun mening geven over gebeurtenissen in ons dorp. Het plaatsen van een ingezonden item betekent niet, dat de redactie van BON de inhoud ervan onderschrijft. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden items in te korten of niet te plaatsen en daarover kan niet worden gecorrespondeerd. U kunt uw item mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ....

Lezers schrijven: Monumentaal groen in centrum bedreigd met kap.

Als je niet weet dat ze er staan, dan loop je ze zo voorbij. Dat is opmerkelijk voor zo’n grote reus en een lange lijs! Tussen het AH-complex en het pand van NIK kappers aan de Zeestraat in Noordwijkerhout staan 2 reusachtige kerngezonde bomen (zie foto's in de fotogalerij). Een kastanje en een eik. De kastanje is minstens 80 jaar oud.

Samen met de eik stond hij in de voormalige Armentuin. Nu staan ze verstopt in een slop. De bomen zijn voor de omwonenden heel belangrijk. Zij genieten van de bloesem, de schaduw die de giganten geven en van de kastanjes en eikels in de herfst. Maar de vrees bestaat dat na 4 juni hun uitzicht nooit meer hetzelfde zal zijn.

Toen de nieuwbouw werd gepland, eisten de boomburen dat deze giganten mochten blijven. De bomen stonden dan ook ingetekend in de verkoopfolders, zodat de leefomgeving aantrekkelijk en groen werd weergegeven. De Vereniging van Eigenaren van het enorme nieuwbouwcomplex (hierbij horen ook de appartementen boven de Lidl en de woningen langs de Salvatorhof) gaat komende week stemmen over de kap van deze groene reuzen.

De directe buren van de bomen, ruim 20 bewoners van de woningen aan de Victoriberg, wiens achtertuinen grenzen aan de bomen, maken zich grote zorgen. Natuurlijk zijn de prachtige groene giganten voor hun uitzicht beeldbepalend, in plaats van zicht op een oogverblindende witte muur van meerdere etages hoog. Daarnaast ze verschaffen de omwonenden ook privacy. Kappen van deze groene reuzen zou voor de boomburen een wezenlijke verandering van hun leefomgeving betekenen.

Overlast en hinder
De appartementen binnen de VvE boven de Albert Heijn kijken niet uit op de bomen. Ze hebben er geen ingang of doorgang. Alleen de brandtrap van de VvE komt uit in het slop, waar de bomen staan. Dus hoewel de eigenaren geen zicht op de bomen hebben, en hun complex aan de kant van de bomen een nagenoeg blinde muur heeft, wil het bestuur van de VvE nu toch de bomen laten kappen onder het mom van overlast.

Welke overlast bedoeld wordt, is niet duidelijk gemaakt. Natuurlijk verliezen alle bomen hun bladeren elk jaar. Maar het zijn de bewoners van de pandjes onder bomen, die altijd vegen en blad ruimen. Voor alle duidelijkheid, ze doen dit met liefde omdat ze zo genieten van het monumentale groen achter hun huis. Deze boomburen realiseren zich dat de groene giganten wateroverlast voorkomen. Bovendien dragen deze bomen door hun omvang bij aan een lagere temperatuur en luchtzuivering in het versteende centrum.

Gezonde monumentale bomen
De vaste boomverzorger van de gemeente heeft onlangs de bomen bekeken. mvBOMEN BV heeft ruim 20 jaar ervaring in de publieke groensector. Hij concludeert dat de bomen gezond zijn en met een goeie snoeibeurt nog jaren meekunnen. ‘Zeker de kastanje is een uniek exemplaar.

Daar waar in ons dorpscentrum veel kastanjebomen werden getroffen door de gevreesde kastanje-ziekte, is deze oude reus kerngezond!’ De hoge bomen trekken veel vogels, die de bomen onder andere gebruiken als broedplaats. Net als voorgaande jaren zijn er weer nestjes gespot.

Er ligt een aanbod van een van de boomburen bij het bestuur van de VvE, om de grond waar de bomen op staan te kopen en vanaf nu in hun onderhoud te voorzien. Alles om er maar voor te zorgen dat de reus en lange lijs mogen blijven staan! 

Foto's PR:
1 - (eikenboom) monumentaal groen verstopt achter Albert Heijn
2 - (kastanjeboom) snoeibeurt nodig, maar staat voor blinde muur VvE

Naam schrijver bekend bij de redactie van BON.