Datum: 11-07-2020 - 20:00
29
me
'20
Gemeenteraad unaniem akkoord met uitvoeringsbudget van € 500.000,- voor gevolgen coronacrisis in Noordwijk.
Geschreven door Gemeente Noordwijk

Concept-beleidsnotitie ‘Gebruik Woningen’ vrij voor inspraak. (aanpak toeristische verhuur woningen)

De gemeenteraad heeft de concept-beleidsnotitie ‘Gebruik Woningen’ vrijgegeven voor inspraak na de behandeling in de gemeenteraadsvergadering van 26 mei. Een beleidsstuk dat in principe over iedereen gaat die in Noordwijk in een eigen huis woont. De gemeente wil het oneigenlijk gebruik van woningen en onrechtmatige woningonttrekking tegengaan. Daarom is deze concept-beleidsnotitie opgesteld waarbij het uitgangspunt is en blijft: woningen zijn bedoeld om in te wonen en moeten behouden worden voor de woningvoorraad....

 

Verruimingsmogelijkheden
Maar niet alles wordt dichtgetimmerd. De gemeente beoogt een aantal verruimingen, zoals het mogelijk maken van:

* bed & breakfast of zimmer mit frühstück in alle kernen en het landelijk gebied van Noordwijk
* kamerverhuur (inwoning) tot 2 personen
* vakantieverhuur van de eigen woning tijdens vakantie van de hoofdbewoner tot maximaal 30 dagen per kalenderjaar
* eigen recreatief gebruik van een 2e woning in een hiertoe aangewezen zone in de kern Noordwijk Zee
* short stay (onder andere verblijf door expats) onder voorwaarden toestaan aan maximaal 1 huishouden.

De moeite waard om over na te denken
De ontwikkelingen zijn bekend. Recreatieve (toeristische) verhuur van woningen met een woonbestemming is de laatste jaren erg in trek. Met name in toeristische gebieden zoals in grote steden en in kustplaatsen is deze vorm van recreatieve verhuur aanzienlijk toegenomen. Ook in Noordwijk is deze ontwikkeling merkbaar. En dit heeft effect op de woningmarkt.

Ontwikkelingen in Noordwijk
Het effect. Woningen die langdurig toeristisch worden verhuurd of recreatief worden gebruikt zijn niet beschikbaar voor woningzoekenden. Starters worden uit de markt gedrukt. En de doorstroming op de woningmarkt wordt beperkt. Ook is er sprake van een ‘ongelijk speelveld’ met de hotelsector. Daarbij heeft het gevolgen voor de leefbaarheid in woonwijken en wooncomplexen.

Wil je reageren?
De inspraakperiode duurt van dinsdag 2 juni 2020 tot en met maandag 13 juli 2020. Iedereen die daar behoefte aan heeft kan op de concept-beleidsnotitie reageren. Een zienswijze indienen heet dat officieel. Zo reageer je:

* stuur je zienswijze naar het College van B&W van Noordwijk, t.a.v. team Wonen, Postbus 298, 2202 AK Noordwijk.

* je kunt je zienswijze ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag onder vermelding van ‘Zienswijze Gebruik Woningen’.

Digitaal raadplegen
In verband met de corona-richtlijnen kun je de concept-beleidsnotitie ‘Gebruik Woningen’ op het gemeentehuis alleen komen inzien ná het maken van een afspraak. Bel met het KCC via +31 (0)71 36 60 000 op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 uur.

Gemakkelijker is natuurlijk om de beleidsnotitie digitaal te raadplegen: concept-beleidsnotitie ‘Gebruik Woningen’.

Vervolgtraject
Na de inspraakronde gaat de concept-beleidsnotitie ‘Gebruik Woningen’ ter besluitvorming opnieuw naar het college van burgemeester en wethouders en vervolgens naar de gemeenteraad, samen met de zienswijzen die uit de samenleving komen en de beantwoording van de zienswijzen. Een vervolgstap in de weg naar vastgesteld beleid. Met de definitieve regels voor de samenleving. Meer informatie.