24
me
'20
Nieuwe brief burgemeester Wendy Verkleij aan alle inwoners van de gemeente Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk.
Geschreven door Gemeente Noordwijk
Foto's Redactie BON

De eerste 100 en 19 dagen als burgemeester van de gemeente Noordwijk.

Zondag 24 mei 2020. De eerste 100 en 19 dagen als burgemeester van de gemeente Noordwijk zitten erop. Daar wil ik toch even bij stil staan en met het getal 19 verwijs ik nadrukkelijk naar Covid-19 dat de wereld in zijn greep houdt. Om hier groots bij stil te staan past niet bij mij en zeker niet bij de omstandigheden waarin wij ons bevinden. Een zekere bescheidenheid is op zijn plaats. Wanneer ik terugkijk op die 17 weken dan lijkt het langer geleden....

De tijd is omgevlogen. Het verbaasd mij hoe snel ik mij hier thuis ben gaan voelen. Uw warme ontvangst en de indrukwekkende installatie hebben daar beslist een belangrijke rol in gespeeld. In die eerste dagen heb ik het geluk gehad veel handen te mogen schudden in boeiende bijeenkomsten evenzovele evenementen. Het was aangenaam om velen van u te ontmoeten.

Covid-19 dwingt je tot reflectie: wat verdient gegeven de situatie mijn werkelijke aandacht? Met de komst van dit virus veranderde de manier van mijn verdere kennismaking met de samenleving. Net als bij velen van u zijn de pandemie en de maatregelen die daarop steeds worden genomen mijn dagelijks handelen gaan bepalen. Ondertussen ging het inwerken zoveel mogelijk door en werd ik net als zovelen een fanatieke thuiswerker. Aangewezen op ZOOM en andere platforms.

Wat ik zo bijzonder vind is dat de prettige en open houding die ik in de eerste weken heb ervaren, is gebleven, ook nu. Het is fijn dat we elkaar ondanks alles zo tegemoet kunnen treden. We hebben dat vast weten te houden door het gebruik van verschillende mogelijkheden, ook al zijn we waarschijnlijk nog lang aangewezen op beeldverbindingen.

De beperkingen geven ook frustratie. Hoe kan ik nu samen met u onze prachtige gemeente met welgemeende trots promoten wanneer ik keer op keer moet aangeven dat bezoekers vooral weg moeten blijven? Of het nu gaat om de prachtige bloembollenvelden in april of de zonovergoten stranden.

Het voelde zo enorm tegenstrijdig. Ongelooflijk jammer dat in mijn eerste jaar alle mooie bijeenkomsten afgelast moesten worden terwijl velen van u hard gewerkt hebben aan een fantastische programma. Voor dit bijzondere jaar waren veel activiteiten georganiseerd in het kader van 75 jaar vrijheid.

Het virus loopt als een, ik mag wel zeggen, dikke rode kabel door ons dagelijks leven. Veel beroepen verdienen een diepe buiging. Werken in deze moeilijke omstandigheden is een compliment waard. Groot respect voor de zorg-sector, het is een zware en uitzonderlijke taak die zij hebben in deze crisis! Het zijn stevige tijden. Inwoners die direct of indirect geraakt worden door het virus. Bedrijven, recreatie en horeca maken misschien wel de moeilijkste periode door in hun hele bestaan.

Daar waar je als burgemeester er wilt zijn om te luisteren en mededogen te tonen, word je geketend door de maatregelen waar ieder van ons zich aan moet houden. Het is goed dat we dat met elkaar kunnen blijven bespreken en begrip hebben voor elkaars situatie. Elkaar proberen te helpen daar waar het kan. En ik ben ervan overtuigd dat wij er staan als het nodig is.

Waar ik maar kan, zoek ik naar alternatieven binnen de richtlijnen en maatregelen. Veel communiceren verheldert. Het persoonlijk contact maken vind ik belangrijk, al is het maar telefonisch of in digitale ontmoetingen. Zo heb ik in 100 en 19 dagen een beeld bij elkaar gepuzzeld van onze gemeente daarin bijgestaan door een betrokken samenleving.

De gemeente Noordwijk zo is gebleken is een sterke samenleving die zich kenmerkt door gedrevenheid. Veerkracht. Beweging. Deze indrukwekkende kwaliteiten blijken nu ijzersterkte troeven om samen vorm te geven aan de toekomst.

Pantha Rhei: alles blijft stromen. Juist aan zee! De gemeente Noordwijk kan dan wel een gedeeltelijke lock-down opgelegd krijgen maar het hart blijft kloppen en hoe! Uitdagingen van voor de crisis worden direct omgezet in uitdagingen tijdens en direct na de crisis. We denken in kansen.

Mijn uitdaging ligt er in dat ik wil dat inwoners zich veilig en gelukkig voelen. Dat is zeker onder de huidige omstandigheden een basisvoorwaarde waar ik mij graag voor inzet. En ik zie dat veel inwoners dat ook hebben. De oprechte aandacht voor elkaar is dat wat de gemeente Noordwijk de gemeente Noordwijk maakt. Dat is de samenleving waaraan ik graag wil bijdragen. In het Covid-19 tijdperk en ook daarna, als we elkaar weer gewoon de hand kunnen schudden.

Mijn man en ik zijn een maand na mijn installatie verhuisd naar Noordwijk Binnen. Op deze plek blijven we voorlopig wonen. We voelen ons thuis. En ik werk graag met u verder aan onze mooie gemeente.

Ik hoop met heel mijn hart dat ieder van u gezond blijft. Zorg goed voor elkaar.

Wendy Verkleij,
Burgemeester van de gemeente Noordwijk