09
me
'20
Helaas in coronatijd geen gezamenlijke bomenwandeling, maar wel een uitleg om zelf de route te lopen in Noordwijkerhout (foto's).
Geschreven door Yvonne Philippo en Carolinda van der linden

Helaas in coronatijd geen gezamenlijke bomenwandeling, maar wel een uitleg om zelf de route te lopen. (foto's)

Op 7 mei zou de bomenwandeling hebben plaatsgevonden, helaas kon dit niet doorgaan door de corona. Wij, Yvonne Philippo en Carolinda van der linden, hebben wel een wandeling gelopen en hebben een route voor u met de foto’s van de bomen in Mossenest 1 en de Victorwijk. Zo kunt u zelf ook dit rondje lopen. De wandeling start op het pleintje aan de Akelei hier is de kastanje boom gekapt...

omdat hij ziek was daarvoor in de plaats is een beuk geplaatst en deze heeft de ruimte om tot een mooie grote boom te groeien zeker met mensen in de buurt die hem een beetje extra water geven in de droge periode waarin hij geplaatst is.

Fijn die extra aandacht want in de begin periode waarin een boom geplant is heeft hij extra water nodig. De gemeente heeft een onderhoudscontract daarvoor maar in onze ogen is dit niet voldoende. Onze weg vervolgend naar de Lupine hier is kort geleden op de hoek een levensgrote plataan geplant zo ook aan de Pioen kant.

De Wildlaan oversteken naar de Nachtegaalstraat Hier zijn de plantsoentjes opgeknapt en daardoor komen de catalpa’s goed tot hun recht. Via de Meeuwenlaan met mooie hazelaars, door het slopje naar het bruggetje over de Guldemondvaart waar een mooi rode esdoorn staat. Over de brug gelijk rechts: de Reigerlaan.

Aan het water staat daar een mooie kastanje in bloei een iep met mooie zadentrossen en een berk met iets speciaals als je goed kijkt zie je allerlei “bosjes” in de boom dit zijn geen vogelnestjes maar een woekering van takjes wat wordt veroorzaakt door een schimmel in de volksmond heet dit heksenbezem de boom heeft daar geen last van.

Bij de volgende boom gaan we linksaf, in het midden staat een sierpeer met in het voorjaar mooie bloemen en herfst groene harde peertjes. Via de Reigerlaan gaan we rechts naar de Zwaluwlaan hier staan hele mooie amberbomen mooi groen met nog vruchtjes van het afgelopen jaar. We steken de Pilarenlaan over de Parnassialaan op.

Ga na de eerste huizen aan linkerkant achter de woningen langs naar het plantsoen er achter( geen doorgaand pad). Hier staat misschien wel de oudste boom van Noordwijkerhout, hij heeft ooit gestaan bij een boerderij aan de Kerkstraat. De mooie linde staat er nog steeds trots bij terwijl hij helemaal hol van binnen is. We lopen nu verder naar de Egelantier waar een paar hele mooie witte meidoorns staan die in deze periode heerlijk geuren.

Dan linksaf richting het bruggetje naar de Kornoeljelaan. Deze steken we over en lopen naar rechts. Hier is het plantsoen nieuw aangelegd naast de Jeu de Boules baan waar allerlei fruitbomen, vijgenbomen en aalbessen struiken nu in bloei staan. Langs de Vomar steken we de Pilarenlaan over en gaan de Koekoeklaan in daar gelijk rechts richting Maandagsewetering. Vanaf deze kant heb je een schitterend uitzicht richting de Leidsevaart.

Weg vervolgen linksaf Maandagsewetering aan de rechter hand zie je dan nog een gouden regen. Bij het plantsoen voor de rotonde gaan we linksaf hier staan hele mooie berken en esdoorns in groepjes van drie. De Wildlaan steken we over naar de Lupine/Pioen.

Hier gaan we tussendoor via parkje waar platanen en een bijenhotel staan naar de Zonnebloem. Hier een schitterende plataan met uitzicht over de Schippersloot als je hier oversteekt en voor het muurtje de “vijver” over kijkt zie je aan de overkant de treurwilg.

We vervolgen onze weg linksaf en daar komen we weer bij ons startpunt aan. Het is een heerlijke wandeling van ruim 2 kilometer. In oktober hopen we weer een wandeling te kunnen organiseren hou daarvoor de media in de gaten.

Een bomengroet van Yvonne Philippo en Carolinda van der linden

(Foto's PR)