Datum: 18-01-2022 - 18:27
05
me
'20
Trompettisten spelen Taptoe-signaal tijdens Dodenherdenking in Noordwijkerhout en De Zilk. (foto's en filmpjes o.a. Margreth de Groot in binnentuin Robijnstaete)
Geschreven door Redactie BON > Gidie Vogels

Trompettisten spelen Taptoe-signaal tijdens dodenherdenking. (update: 8 filmpjes + foto's)

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door trompet of hoorn, die de twee minuten stilte inluidt tijdens de dodenherdenking. Het commando 'Tap toe!' ('Sluit de biertap!') werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was en wordt vermoedelijk al sinds begin 17de eeuw geblazen. Het Taptoe-signaal lijkt op het Britse signaal ‘Last Post’ maar is niet hetzelfde. Dankzij de aanwezigheid van de geallieerde militairen....

tijdens de Tweede Wereldoorlog is de ‘Last Post‘ ook in Nederland bekend geraakt. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigde geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking het Taptoe-signaal om 19.58 uur vanuit huis mee te spelen. Daarna volgden dan de twee minuten stilte. 

De redactie van BON was op uitnodiging aanwezig bij de dodenherdenking die, op gepaste afstand, werd gehouden in de binnentuin van Robijnstaete. Trompettiste Margreth de Groot van de Harpe Davids speelde voor de bewoners het Taptoe-signaal. Zie filmpje.

Na de twee minuten stilte die daarop volgde, werd het Wilhelmus gespeeld door de accordeonisten Jaap Brouwer en Han Jacobs en meegezongen door de aanwezigen. Tot slot was er het Noordwijkerhouts Volkslied die deze waardige dodenherdenking op een passende manier afsloot. Zie filmpje.

Naast Margreth de Groot vonden we op Facebook nog paar muzikanten die het Taptoe-signaal speelden. Heeft u een filmpje of een linkje naar iemand die ook het Taptoe-signaal speelde in Noordwijkerhout of De Zilk laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

* Justin Verbeek, klik hier. (De Zilk)

* Petra van Rijn, klik hier. (Noordwijkerhout)

* Frank Kales, klik hier (Noordwijkerhout)

Lianne Suyten en Arie van den Eijkel, klik hier (Noordwijkerhout)

* Hein Hogervorst, klik hier (Noordwijkerhout)

* Hendrik Jan Lindhout, klik hier. Taptoe-signaal

Hendrik Jan Lindhout, klik hier. Wilhelmus

Foto's en filmpje Robijnstaete BON. Foto's zonder logo PR.