Datum: 20-09-2020 - 18:20
21
apr
'20
Bibliotheek Online Koffie+: Historische lezing 'Noordwijkerhout tijdens de 2e Wereldoorlog'.
Geschreven door Bibliotheek Noordwijkerhout

Bibliotheek Online Koffie+: Historische lezing 'Noordwijkerhout tijdens de 2e Wereldoorlog'.

In mei dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot zijn einde kwam. Na vijf zware jaren van bezetting was Nederland weer vrij. Ook in de Duin- en Bollenstreek was de opluchting groot toen Canadese troepen in mei 1945 de diverse dorpen bevrijdden. Alhoewel de oorlog ver achter ons ligt, blijkt deze zwarte bladzijde nog erg levendig. Tijdens een historische lezing op donderdag 14 mei van 10.30 – 11.30 uur zal historicus Koen Marijt (Koen van Toen)...

ingaan op de oorlog, de bezetting en uiteindelijk de bevrijding. Naast een algemene schets, vertelt hij enkele verhalen die zich in en rond Noordwijkerhout hebben afgespeeld.

Dat begint al op 10 mei 1940 als Nederlandse Fokkers (vliegtuigen) van het militaire vliegveld Ruigenhoek opstijgen en diverse Duitse vliegtuigen vernietigen. Ook ontstond op de grens van de dorpen Noordwijk en Noordwijkerhout, op het terrein van de Sancta Maria welteverstaan, in augustus 1943 de verzetskrant Hilversum III.

Vier jongemannen, in de bloei van hun leven, besluiten dat er een vuist gemaakt moet worden tegen de Duitse bezetter. Interessant is ook het besluit van burgemeester Van Iersel om na Dolle Dinsdag (5 september 1944) onder te duiken. En dan is er ook nog een gemeentebeambte die persoonsbewijzen vervalst én een nepcirculaire de wereld in helpt. Kortom: mis dit niet.

Online Koffie+
De cursus wordt online gegeven. Na aanmelding wordt er binnen enkele dagen contact opgenomen en ontvang je meer informatie over de Online Koffie+. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deelname is gratis. Een gezellige koffieochtend, bedoeld om elkaar (online) te ontmoeten gekoppeld aan een thema, workshop of andere activiteiten.