Datum: 06-07-2020 - 10:48
17
apr
'20
Bouwhekken rondom Bavo-hoofdgebouw geplaatst, restauratiewerkzaamheden gestart in Noordwijkerhout. (foto's)
Geschreven door BON/Gemeente Noordwijk

Voortgang restauratie Bavo-hoofdgebouw: Na 106 jaar even zonder torentje. (foto's)

Op 17 april is in de vroege morgen het voorste torentje van dit 106 jaar oude Rijksmonument verwijderd (zie foto's). Het herstel van het torentje vindt elders plaats. Dit herstel gebeurt met dezelfde onderdelen, vormgeving en detaillering. Daarna wordt het torentje weer teruggeplaatst op het gebouw. Door de restauratie blijft het torentje behouden voor de toekomst. De Monumentencommissie Noordwijkerhout is met deze werkwijze op 29-1-2020 akkoord gegaan...

Asbest verwijderen
In het niet-monumentale deel van het gebouw is asbest gevonden. Dat bleek na een uitgebreid onderzoek. Het asbest bevindt zich in de kelder, systeemplafonds en in akoestische platen. Vanaf 6 april starten de werkzaamheden om het asbest te verwijderen.

Bescherming monumentale onderdelen
Monumentale onderdelen maken geen deel uit van de werkzaamheden. Deze onderdelen worden ter bescherming ingepakt. Ook de ingegooide ramen van de omloop van de kerk worden aangepakt en dichtgezet.

Bouwhekken blijven staan
Rondom het gebouw zijn inmiddels bouwhekken geplaatst. Om verdere vandalisme te voorkomen, blijven de bouwhekken ook na het verwijderen van het asbest staan.

Restauratie volgt
Architectenbureau Braaksma & Roos maakt een ontwerp voor de restauratie van het hoofdgebouw. Dit ontwerp wordt voorgelegd aan de Erfgoedcommissie. Vervolgens start het traject voor de aanvraag van omgevingsvergunningen. Hierna kunnen de overige restauratiewerkzaamheden starten.

Foto-nieuwsberichten BON:

* Bouwhekken rondom Bavo-hoofdgebouw geplaatst, restauratie- werkzaamheden gestart. (foto's)

* Bouwactiviteiten op het Bavo-terrein maart 2020. (drone & grond foto's + drone-filmpje)

* Bouwactiviteiten op het Bavo-terrein februari 2020: eerste straatnamen bekend. (foto's Bavo-paviljoens)

* Bouwactiviteiten op het Bavo-terrein januari 2020: aanleg bouw- en ontsluitingsweg van start gegaan. (foto's)

Foto's > eerste drie eraf halen Carola Nouwen > de laatste 4 BON.